Rak se hrani šećerima, najvišim izvorom kalorija u Americi

Rak se hrani šećerima, najvišim izvorom kalorija u Americi

Prevela i uredila: Irena Dujmušić
Matrix World
Visoko fruktozan kukuruzov sirup je glavni izvor kalorija u Americi.  Osim što sadrži živu, znanu kao kancerogenu, stanice raka se hrane šećerom nakon što se metabolizira u jetri. Nova studija, objavljena u Expert Opinion on Therapeutic Targets objašnjava vezu između rafiniranog šećera i raka. Rezultati dodaju  još dokaza izvještajima mnogih zdravstvenih stručnjaka i znanstvenih studija kojim su izvučene veze između povećane potrošnje šećera i razvoja raka.
Istraživači rasvjetljavaju brojne načine kako šećer izravno pridonosi riziku od raka i drugim zdravstvenim problemima kao :
- oštećenje DNA
- upale
- promjene staničnog metabolizma
- povećana proizvodnja slobodnih radikala
Prema Lewisu Cantleyu , direktoru centra za tumore u Izraelu, čak 80% od svih tipova raka pokreću mutacije ili utjecaji iz okoliša koji pojačavaju ili kopiraju efekte insulina na početnim tumorskim stanicama.
Slična studija je objavljena u žurnalu Cancer Research
i ukazuje da način na koji se šećer metabolizira stimulira rast tumora.
Studija ističe : – metabolizam fruktoze i glukoze su potpuno različiti. To nam ukazuje da stanice raka mogu metabolizirati šećer da povećaju umnožavanje stanica ( proliferaciju).
Zabrinjavajuće je još to da su znanstvenici koji su provodili istraživanje, koristili  tumorske stanice gušterače, koji se smatra najsmrtonosnijim oblikom raka. Otkriće je bilo senzacionalno ne samo što su dokazali da se tumorske stanice hrane šećerom, nego da tumorske stanice koriste fruktozu za diobu stanica u namjeri da ubrzaju rast i širenje raka. 
Potrošnja šećera dovodi do znatnog porasta tumorskih stanica i proliferacije znatno više od glukoze.
Šećer koji “hrani” rak je nešto čime se većina Amerikanaca hrani na dnevnoj bazi, a visoko šećerni sirup od kukuruza je njihov prvi kalorijski izbor.
Čak i djeca konzumiraju izuzetne količine šećera u vidu bombona, sokova čak i “bezopasnih” sportkih pića.
Količina je toliko iznimno velika da prosječni Amerikanac konzumira oko 150 grama šećera na dan, a stručnjaci misle da je 15 grama i manje dovoljno da se prevenira bolest.
Sveprisutnost šećera u hrani je tako velika da se nalazi u 5 od top 10 izvora kalorija u Americi, prema USDA izvještaju. Kako stopa oboljevanja od raka raste, važno je da se uvedu dijetalne promjene koje uključuju izvore šećera iz drugog porijekla iz prirode. Prirodni zaslađivač biljka STEVIA na primjer sadrži nula kalorija, i uspješno prevenira i liječi bolesti poput dijabetesa.
Vrijeme je za revoluciju u prehrani, i uključivanje zaslađivača iz prirode radi prevencije tumora i pretilosti.


Hakim`s Tajne Zdravlja