Upoznajmo Vitamin D (D3)

Upoznajmo Vitamin D (D3)



Vitamin D i prirođena imunost

Stanice imunosnog sustava, naročito aktivirani makrofagi, imaju sposobnost neovisne produkcije 1,25(OH)2D, aktivnog oblika vitamina D. 1,25(OH)2D inicira sintezu kathelicidina, antimikrobnog peptida, koji oštećuje integritet stanicne stijenke bakterija i drugih patogena, uzrokujući smrt bakterije. Kathelicidin, kao antimikrobni peptid sintetizira se u leukocitima i peptidnim stanicama, ima ga u raznim tkivima trajno izloženima infekciji (koža, sluznice, gastrointestinalni trakt, urinarni trakt). Ta tkiva posjeduju gen za kathelicidin, ciju aktivnost potice 1,25(OH)2D.

Vitamin D i stečena imunost

Osim navedene uloge u prirođenoj imunosti, što je važno u obrani od infekcija, vitamin D ima važnu ulogu i u stečenoj imunosti, tj djeluje kao imunomodulator, kočeći ili potičući različite imunosne procese. Mehanizam djelovanja vitamina D u stečenoj imunosti nije do kraja razjašnjen, ali je poznato iz opservacijskih studija da je vitamin D snažan imunomodulator, čija je dostatna količina u tijelu povezana s manjim rizikom od reumatoidnog artritisa, multiple skleroze i sećerne bolesti tipa I, kao autoimunosnih bolesti.

Vitamin D i srce

Deficit vitamina D čest je u bolesnika sa srčanim bolestima. Srčani miociti i fibroblasti sadrže 1 alfa- i 24 -hidroksilazu (enzimi odgovorni za aktivaciju i deaktivaciju vitamina D), što znači da je učinak 1,25(OH)2D na srce ovisan o statusu vitamina D u tijelu. Miševi bez VDR-a dobiju poviseni krvni tlak, hipertrofiju i disfunkciju miokarda i kongestivnu srčanu bolest. Kod djece s rahitisom moze doci do srčane dekompenzacije koja se uspješno liječi nadoknadom vitamina D i kalcija.

Vitamin D i krvni pritisak

Učinak vitamina D za niži krvni pritisak je nedvojben. 1,25(OH)2D djeluje na renin-angiotenzinski (sustav kontrole arterijskoga krvnog tlaka koji u slučaju njegova sniženja dovodi do zadržavanja vode i soli u organizmu te djeluje vazokonstriktivno na krvne žile povisujući time arterijski krvni pritisak) sustav smanjujući proizvodnju renina, i time snižava krvni pritisak.


Vitamin D i krvne žile

Postoje indicije da 1,25(OH)2D djeluje i antiaterosklerotski smanjenjem proliferacije glatkih mišićnih stanica u stijenci krvnih žila i djelovanjem na endotel krvnih žila.

Dostatna količina vitamina D povezana je sa smanjenom pojavom dijabetesa i infekcija.

Vitamin D i rak

Vecina epidemioloskih studija potvrdila je pozitivnu povezanost više koncentracije vitamina D i većeg unosa vitamina D s nizom pojavom karcinoma debelog crijeva.

Optimalna koncentracija 25(OH)D za prevenciju karcinoma debelog crijeva jest oko 100 nmol/l. Dokazano je da stanice tumora debelog crijeva posjeduju VDR preko kojeg 1,25(OH)2D utjece na njihovu diferencijaciju i reducira proliferaciju tako da 1,25(OH)2D utječe ne samo na pojavnost, vec i na tijek maligne bolesti. Ovaj podatak je vrlo vrijedan, jer je pojava raka debelog crijeva u porastu, naročito kod starijih od 50 godina.