Zašto nikada ne bi smjeli piti
procesirano mlijeko!?
Dok boravim u
Sarajevu, uvijek u rezervi imam svoju sedmičnu zalihu domaćeg
ne-homogeniziranog mlijeka, koje čak
nije prošlo ni kroz postupak pasterizacije, koje zamrznem i pijem tokom
sedmice. U slučaju da sam na putu i nisam u prilici da kupim domaće svježe
mlijeko, onda nabavim sebi svježe mlijeko koje kupim u lokalnom supermarketu.
Ali, kojeg li neugodnog iznenađenja neki dan - tokom nedavnog poslovnog
putovanja za Bihać, otišao sam u najveći supermarket, ubijeđen da bih tamo
mogao naći neobrađeno sviježe mlijeko, a ono tamo ni kapi!
A radilo se o
najvećem supermarketu u Bihaću, gdje
možete kupiti šta god poželiš - od kućnih potrepština do auta - osim…izgleda svježeg mlijeka!
Pomislio sam
da je neka greška. Možda u BiH postoji neko posebno mjesto gdje se drži ovakvo
mlijeko, samo trebaš upitati. Šta sam drugo mogao pomisliti kada jedino što
možeš vidjeti je raf za rafom dugotrajnog ili trajnog mlijeka koje se može
držati na sobnoj temparaturi… i to
MJESECIMA!
Ovo mi je
bilo teško prihvatiti. Tamo su bile stotine kartonskih kutija sa mlijekom, a
niti jedna nije bila u frižideru, pa sam odlučio da potražim tamo, u
frižiderima…logično, zar ne?
POGREŠNO – tamo nije bilo ni kapi svježeg mlijeka. Pomislih, ovdje nešto
debelo ne valja!
Prijatelji iz
BIH su mi se često hvalili kako je hrana koju jedu svježa i domaća. Ali dokazi
na policama supermarketa i shopping centara govore sasvim drugačije. U stvari,
došao sam do saznanja da ljudi više vole “tetra pak” mlijeko – u stvarnosti otrov - više od domaćeg
svježeg mlijeka koje, kako kažu ima čudan miris i okus.
U razgovoru
sa mojim prijateljem, pokušao sam ga ubjediti da BIH građani, po onome šta ja
mogu vidjeti, imaju lošije zdravlje nego što je prosjek u Engleskoj. Ovdje
recimo skoro niko ne vodi brigu o
zubima. Ljudi jedu čokoladu (u formi namaza) za doručak i to po pun tanjir!
A za kolače kao što je baklava i da ne govorim….
A statistički
pokazatelji broja oboljelih od karcinoma
i dijabetesa otišli su “nebu pod oblake” i to u cijeloj regiji. BiH je
očito nakon sticanja nezavisnosti zakoračila u “moderan” svijet, odmah mi takva
ideja pade na pamet…
Razlika između procesiranog
i
prirodnog, svježeg mlijeka
Mlijeko, kao
zdrava namirnica se konzumirala u Evropi i cijelom svijetu hiljadama godina.
Čovječanstvo pije ovu zdravu namirnicu još od pamtivjeka i u njoj pronalazi
koristi još od samih početaka civilizacije. Bez nje, mi ne bismo bili ovdje gdje smo sada. U stvari moderna
civilizacija ne bi bila moguća bez ovog velikog blagoslova životinja koje je
ljudska rasa podčinila za svoje potrebe.
Uzimano u
svome prirodnom obliku pruža izvanredno zdravlje i iznimno je bogat izvor nutrijenata. I pored činjenice da u BIH ima mnogo krava
koje se po selima mogu vidjeti da slobodno hodaju po pašnjacima, pravo svježe
mlijeko je iznimno teško naći.
Kako je do ovoga moglo doći u ovoj prekrasnoj
zemlji prepunoj zelenih polja i sa velikim brojem krava?
U svrhu ovoga
članka pođimo od početka i utvrdimo šta je krenulo u pogrešnom smjeru, kako bi
shvatili zašto je potrebno uložiti toliko napora kako bi se došlo do svježeg
mlijeka kao da se radi o kakvom ilegalnom narkotiku.
U sljedećih
par redova ćete saznati tačno kako su stoka i mlijeko koje proizvode doslovno
izmjenjeni do te mjere da danas krava proizvodi namirnicu koja izaziva diabetes, visoki krvni pritisak,
otvrdnjavanje krvnih sudova, a koju nazivamo “mlijeko”.
Da, to je ono
mlijeko gdje pišu oznake “pasterizirano” i “homogenizirano”. Ova dva izraza znače da je mlijeko koje se
nalazi u tetrapak pakovanju prošlo proces
grijanja na tako ekstremnim temperaturama i pritiscima koji uopšte ne postoje
normalno u prirodi!
Ali ono što
Vam nisu rekli je da je mlijeko u ovome procesu izgubilo skoro sve sastojke zbog
čega se mlijeko smatra zdravim, i još su Vam prešutili da je mlijeko
promijenilo svoj hemijski sastav! Mnogi vitamini su uništeni u toku procesa pasterizacije i homogenizacije,
dešava se raspad molekulske strukture
mlijeka. Time mlijeko postaje namirnica koja nije prikladna za upotrebu.
Upravo radi
ovoga ćete naći mnogo ljudi koji su alergični na mlijeko i mliječne produkte.
Dalje, mlijeku je uklonjena masnoća, koja sadrži većinu vitamina, a to što je upakovano u tetrapak pakovanja
je u biti – otpadni produkt! Jer
fabrike koriste mliječnu mast (kajmak) da proizvode druge produkte kao što je
maslac. To što dobijemo u tetrapaku, to
više nije mlijeko, nego samo liči na njega.
Ova obrada
mlijeka se ponajviše praktikuje radi dužeg roka trajnosti (više od 4-6 mjeseci!!!). I onda ako se ne proda, mlijeko se
vraća mljekarama, koje ga ponovo najčešće samo prepakuju sa dodanim konzervansima i opet ga vrate sa novim datumom
na police u supermaketima. Drugi veliki razlog zašto se radi proces
pasterizacije - upotrebljava se mlijeko od bolesnih krava!
Zar se nikad ne zapitate – kako to da sviježe,
tek dobijeno mlijeko od krave ne može više od 24 sati u frižideru a da se ne
pokvari, a ovo u tetrapaku može i do 6 mjeseci???
Da bi ovo
razumili - krenimo od mlijeka u supermarketima i pratimo ga do njegovog
izvorišta poput detektiva koji slaže slagalicu zločina.
Činjenice
Mlijeko je broj jedan namirnica koja izaziva alergije u zapadnom svijetu.
Zemlje koje konzumiraju najviše mlijeka
imaju najveći broj slučajeva lomova
kukova, osteoporoze i loših zuba na svijetu.
E, možda će
vas iznenaditi činjenica da broj jedan i broj dva na listi zemalja sa najvećim
procentom alergija na mlijeko i mliječne proizvode nisu Engleska i SAD, već
Danska i Holandija, gdje se proizvodi i konzumira najviše mlijeka!
Anglosaksonske zemlje zajedno sa Kanadom su sljedeće na listi.
A svi smo mi u školi učeni da je mlijeko dobro
za kosti i zube. Ja sam ga u školi u Engleskoj dobijao kao užinu.
Temeljeno na
ovakvim podacima o štetnosti mlijeka, postoje globalne organizacije koje nas pokušavaju
uvjeriti da je svako mlijeko loše i da nije
dobro za ljudsku upotrebu, te ga samo
treba koristiti mlada stoka za svoju ishranu.
I stvarno,
gledajući rezultate naučnih radova ovih organizacija i ja bi se složio s njima
i njihovim mišljenjem.
Prihvatio bih
to “zdravo za gotovo” i ne bi se više zamarao sa mlijekom i mliječnim
proizvodima da nema jedne neoborive
činjenice – da ljudi izvan Evrope i
Sjeverne Amerike piju i nastavljaju piti mlijeko onako kako su to oduvijek činili hiljadama godina – bez ikakvog postupka obrade i
u čistoj formi i da su mnogo zdraviji od ljudi na Zapadu.
Kako smo došli do situacije
poput one
moje u Supermarketu?
Kako bismo
odgovorili na ovo pitanje moramo se zapitati šta se dogodilo u posljednjih 20
godina u BiH (i posljednjih 50 godina u Zapadnoj Evropi)?
Vidite,
nekada su se mlijeko i mliječni proizvodi proizvodili u lokalnim malim porodičnim farmama. Krave su se muzle ručno, izvodile bi se na
pašu tokom ljeta a tokom zime bi se prehranjivale sjenom.
Mlijeko se
obrađivalo u sir i maslac a ostatak se prodavao na prodajnim mjestima isti dan. Sve se ovo
promjenilo!
Kako i zašto
je diskusija za jednu drugu temu, pa ću biti veoma kratak i reći vam da su sve
ove male farme tj. njihovi proizvodi izbačeni iz prodajnih mjesta zahvaljujući izmjenama u
zakonu koje se tiču novih zahtjeva po pitanju pasterizacije, a to znači da su samo oni koji su imali
pristup modernim tehnologijama
obrade i raspolažu velikim količinama
novca mogli nastaviti sa ovim poslom.
Odličan i
veoma interesantan dvo-minutni animirani film koji govori o tome šta se desilo
sa industrijom mlijeka u SAD-u možete pogledati na sljedećem site-u: www.meatrix.com
Za one koji
nisu u mogućnosti da pogledaju ovaj video evo objašnjenja:
·
Velike
korporacije kupuju male farme.
·
Male farme su
integrirane u velike fabrike.
·
Krave se sa
pašnjaka izmještaju unutar fabrika.
·
Usvajaju se
novi zakoni koji male farme čine nerentabilnim i preskupim da bi se nastavilo
raditi.
·
Fabrike
stvaraju nove prilike za dodatnu zaradu vlasnicima farmi – otkupljuju uginule
krave i njihovim ostaticima hrane žive krave, otkupljuju telad koja se odvaja
od majki i koja se hrane mješavinom krvi i mlijeka sa ciljem da se ne baca krv
od zaklanih životinja…
·
Antibiotici
se stalno dodaju u vodu koju stoka pije. Ovakva se voda daje iz razloga što
antibiotici imaju drugačije djelovanje na životinje nego na ljude – stoka
dobija strašno brzo na kilaži. Krave stalno dobijaju injekcije sa nečim što se
zove rBGH.
Pod ovim
režimom ishrane, antibiotika i injekcija, mlijeko koje krave proizvedu je puno bakterija poput tuberkuloze i salmonele pa ovakovo mlijeko MORA biti pasterizovano kako bi se uništili svi patogeni.
Vidite,
fabrike gdje se drži stoka ne moraju
više prolaziti kontrolne testove kakvoće mlijeka pošto će isto biti
podvrgnuto ovom grubom procesu obrade koji u njemu ubija gotovo sve. Ovakva
situacija vodi do toga da su ove farme, kao sastavni dio velikih fabrika mnogo više nezdrave nego one male porodične
farme gdje bi se eventualno bolesna krava stavila pod nadzor veterinara, a
mlijeko bi se stavilo van prodaje sve dok se situacija sa njenim zdravljem ne
popravi.
Zašto se krave hrane drugim
stvarima umjesto travom?
stvarima umjesto travom?
Svako dijete
zna da krave jedu travu, ali malo ko zna da se krave također hrane proteinskom
hranom koja uključuje ostatke mrtvih
krava koje nisu mogle izdržati ove surove i nezdrave uslove kakvi vladaju u
ovim velim farmama.
Ako ste
gledali Meatrix video (www.meatrix.com) već bi
vam trebalo biti jasno odakle dolazi naša hrana. Ili ako imate vremena postoji
odličan dokumentarac koji se zove “Forks over knives”, a koji vam do u detalje
objašnjava gdje smo to stigli i gdje najvjerovatnije ide BIH kada je u pitanju
mesna industrija, industrija mlijeka i mliječnih prerađevina.
Biljojedi
jedu po čitav dan. Oni to ne čine zbog toga što su gramzivi. Za razliku od
njih, mesojedi mogu izdržati i po nekoliko dana samo sa jednim obrokom. Kako je
ovo moguće?
Trava i bilje
nisu toliko hranjivi, a meso jeste. Krave jedu po cijeli dan i talože
niskokaloričnu travu kako bi opskrbile
svoj organizam potrebnim nutrijentima i da bi proizvele mlijeko.
Eh sada, da
bi se postiglo da krave rastu brže i dobijaju na masi brže nego što je to
prirodno, potrebni su drugi sastojci slični onima koje konzumiraju ljudi, poput
proteina. Ali tu postoji određeni problem. Krave nisu u stanju da probavljaju
meso ili pak kukuruz. Da bi ovo “rješili” naučnici su otkrili jedinstven način
za brži rast. Jedan od tih uključuje pomenuti način – antibiotici u vodi (kod krava uzrokuje brži rast i povećanje kilaže u kratkom vremenu).
U nekim
zemljama, a naročito u SAD-u, daju se injekcije sa hormonima rasta, a hormoni posebno utiču na krave da proizvode više mlijeka. Pošto krave na
velikim farmama ne dobijaju dovoljno trave u svojoj ishrani, njihova
proizvodnja mlijeka nije velika. Da bi povećali proizvodnju mlijeka, hormoni
koje krave dobijaju dovode do toga da se kalcij
izdvaja iz kostiju jadnih životinja, kako bi se dobilo još više mlijeka.
Zbog toga
kosti kod krava postaju dosta slabe i
često pucaju. Krava se zbog toga vodi
na klanje a takvo se meso prodaje kao
zdravo meso
za hamburgere itd.
Sve ovo dolazi i u BiH kroz supermarkete iz Vaše blizine. Vidjeti
kravu kako pase postalo je dio umirućeg trenda i uskoro će
biti donešeni zakoni koji će
zabranjivati čuvanje vlastitih krava i konzumiranje njihovog mlijeka.
Da li postoji razlika u kvaliteti
mlijeka od krave koja se hrani travom i krave koja se hrani proteinima?
Drago mi je
što to pitate. Ovo je dio priče koji
industrija mesa ne želi da znate. Opšte je poznata činjenica da kada
odvojite mladunče (tele) od majke (krave) i hranite ga pasterizovanim mlijekom,
tele će uginuti kroz šest mjeseci. Želite dokaz? Onda posjetite
ovaj link:
http://thebovine.wordpress.com/2010/06/04/the-tale-of-two-calves-one-calf-got-raw-milk-the-other-pasteurized/
(ili uz pomoć google-a potražite “a tale of two calves” – priča o dva teleta)
A evo i ukratko slike razulta (za više informacija pročitajte na gore navedenom linku)
I sada, kako
sam rekao na početku, mlijeko se treba izbjegavati upravo zbog ovih razloga. Osim u slučaju ako se ne radi o domaćem mlijeku od krave koja je othranjena
na prirodan način, kao što smo to nekada gledali u kaubojskim filmovima.
Šta možete učiniti
U 2 riječi: PUNO TOGA! Koliko god se
situacija činila groznom, još nismo dostigli nivo koji je prisutan u SAD-u i u
zemljama Zapadne Evrope gdje je postalo skoro nemoguće doći do čistog
neobrađenog mlijeka. U nas je do ovakvog mlijeka još moguće doći na lokalnom
nivou od osoba koje drže po nekoliko krava na svome imanju.
Molim vas,
stupite u kontakt sa ovim ljudima i kupujte njihovo mlijeko bez obzira da li se
radi o kravljem ili kozijem mlijeku.
Dajte ga vašim ukućanima, porodici.
Najbolje
mlijeko je ono blago žute boje koje
se može naći tokom proljetnog i ljetnog
razdoblja kada trava raste brzo i sadrži ekstra vitamine koje se ne mogu naći tokom drugih razdoblja u
godini, poput
vitamin K2 i faktora X. Ovo pomaže u izgradnji snažnih kostiju, zuba i pojačavanju imuniteta. Ova vrsta mlijeka (i
proizvoda poput sira) je ona prava zaštita koju trebate Vi i vaša porodica u
borbi protiv loših zuba i bolesti desni.
Ako imate na raspolaganju samo “tetrapak” mlijeko - NEMOJTE GA
PITI!!!
Ako ga dajete
svojoj mački – zapitajte se da li je to
okrutnost prema životinji?
Ako u svom
frižideru imate “svježe” mlijeko iz supermarketa (što naravno znači da je
homogenizirano i pasterizovano) možete ga konzumirati ali ga najprije
prokuhajte do tačke ključanja i pustite da se ohladi. Zašto? Prokuhavanje neutrališe do određene granice negativne efekte
pasterizacije koja se odvija pri visokim temparaturama i pritiskom.
I da, ako
patite od netolerancije na laktozu,
da li ste se ikada upitali šta je uzrok tome?
Božjim darom
svježe mlijeko sadrži digestivne enzime
koji omogućavaju čovjeku da probavi laktozu a zovu se LAKTAZA. Međutim laktaza je uništena postupkom pasterizacije
što je jedan od razloga zbog kojeg sve više i više ljudi u svijetu imaju
problem sa netolerancijom na laktozu.
Procesirano mlijeko i zdravlje djece
Najgori mogući scenario je davati maloj djeci procesirano “tetrapak”
mlijeko umjesto prirodnog majčinog mlijeka i još ga pri tome grijati u
mikrovalnoj pećnici. Mikrovalno zagrijavanje mlijeko čini još više otrovnim. Imao sam
nekoliko slučajeva roditelja čija su djeca zbog ovoga imala poteškoće u razvoju…
Hakim`s Tajne
Zdravlja