Njegovo veličanstvo magnezij dio 2.
Matrix World
Magnezij utječe na gotovo sve funkcije u ljudskom organizmu, pa ipak mi ga ne unosimo dovoljno u naše organizme, zapravo 80% ljudi je bolesno ili lako obolijeva zbog nedostatka magnezija u prehrani. Glavni razlog za tihu pandemiju kroničnog nedostatka magnezija je: industrijska proizvodnja hrane, konstantno dohranjivanje obradivog tla s umjetnim gnojivom, kisele kiše i manipulacija proizvođača i prodavača hrane koji nas uvjeravaju kako su isprazne kalorije sasvim „zdrave“ i odgovarajuće za naše zdravlje. Pročitajte ovaj tekst jer vam zdravlje uvelike ovisi o informacija koje ćemo vam predstaviti.
Prvi dio teksta o magneziju možete pročitati ovdje.
Nedostatak magnezija, šećerna bolest i prekomjerna težina
Jedan od najvećih problema modernih ljudi u razvijenim zemljama je prekomjerna težina, unatoč stalnim upozorenjima nutricionista kako je glavni razlog nepravilna i prekomjerna prehrana, malo koji stručnjak će vam reći da prestanete jesti žitarice na koje smo gotovo svi alergični zbog glutena i vlakana koji trule u našim crijevima, te da se morate prebaciti na zdrave masnoće životinjskog i biljnog podrijetla te da je jedan od važnijih razloga za gomilanje kilaže upravo nedostatak magnezija. U ovom tekstu se nećemo baviti ponerizacijom medicine, nutricionizma i farmacije no svakako ćemo vam otkriti neke nevjerojatne stvari o magneziju.
Magnezij omogućava pravilnu proizvodnju i apsorpciju inzulina, u slučaju nedostatka magnezija naša tijela počnu povećavati količinu šećera u krvi što na koncu dovodi do dijabetesa. Uz magnezijske suplemente o kojima ćemo detaljno pisati u narednim dijelovima ovog teksta, vrlo lako nestaje višak šećera u krvi, te se rezistentnost na inzulin anulira.
Pa ipak magnezij nije jedini mineral na kojeg trebamo obratiti pažnju ako želimo biti zdravi.
Odnosi između magnezija i kalcija
Da bismo bili zdravi potrebni su nam kalcij i magnezij i to u odgovarajućoj ravnoteži. Budući da ih se smatra biokemijskim suparnicima, prvi ne može djelovati da ne izazove suprotnu reakciju drugoga. Pa ipak i kalcij i magnezij moraju biti prisutni u uravnoteženim količinama kako bi u tijelu normalno djelovali. Znanstvenici smatraju da bi zdrav omjer kalcija i magnezija iz prehrane trebao iznositi 2:1. Drugi uvažavaju odnos 1:1 koji odražava proporcije iz prehrane uz koje smo se razvili, prije pojave poljoprivrede. U današnjim, industrijaliziranim zemljama taj omjer iz prehrane iznosi od 5:1 do nevjerojatnih 15:1. Neravnoteža ovih dvaju iznimno važnih minerala stvara u tijelu strašne posljedice koje medicinski stručnjaci često previđaju kada liječe bolesna stanja koja zapravo nastaju s neodgovarajućim omjerom kalcija naspram magnezija.
Uz zamršeni električni ples koji kalcij i magnezij izvode zajedno u svim stanicama ljudskog tijela, magnezij je potreban i kako bi održavao kalcij u nestaloženom stanju u tijelu sprječavajući time njegovo neprimjereno taloženje u mekim tkivima. Dokle god imamo dovoljno klorovodične kiseline u želucu moći ćemo rastopiti kalcij iz hrane koju jedemo. Međutim, nakon što kalcij napusti kiselo želučano okruženje te dospije u lužnato okruženje tankoga crijeva, magnezij je taj koji je potreban kako bi kalcij održao topljivim. Bez dovoljne zalihe magnezija, može nastupiti cijelo mnoštvo fizioloških poremećaja, zajedno s ozbiljnim posljedicama za zdravlje.
Dr. Carolyn Dean, autorica knjige „Magnezijsko čudo“ je objasnila slijedeće:
Magnezij uništava otrove!
Magnezij se u tijelu koristi za mnoge vrste detoksikacijskih funkcija i nužan je pri neutralizaciji otrovnih tvari, smanjenju prekomjerne kiselosti (kao i vitamin C koji je niska kiselina zadužena za regulaciju alkalnosti tijela), te štiti od poražavajućih utjecaja teških metala. Igra životno važnu ulogu u zaštiti tijela od navale sveprisutnih toksičnih kemikalija koje je stvorio čovjek. Glutation, antioksidant kojeg tijelo prirodno proizvodi i detoksikator koji između ostalog uklanja živu, olovo i arsen treba magnezij za svoju sintezu. Bez magnezija naše tijelo nepovratno gomila teške metale i toksične spojeve koje apsorbiramo uz pomoć hrane, pića, kože i zraka. Mark Sircus je u knjizi „Transdermalna terapija magnezijem“ objasnio:
Kada naše tijelo obiluje magnezijem i kada je ovaj element u ravnoteži u odnosu na količine ostalih minerala, zaštićeni smo od taloženja teških metala i razvoja povezanih neuroloških bolesti. Dr. Carolyn Dean je detaljno objasnila slijedeće:
Propadaju vam zubi, imate osteoporozu, zasigurno patite od nedostatka magnezija
Ako upitate vašeg zubara ili liječnika, što je potrebno kostima i zubima da bi bili čvrsti i zdravi, zasigurno će vam odgovoriti: „puno kalcija.“ Kosti i zubi definitivno trebaju i kalcij, kao i fosfor i magnezij ali bez odgovarajuće količine magnezija, kalcij se neće taložiti u tim čvrstim tkivima pa njihova struktura neće biti čvrsta, već krta i osjetljiva.
William R. Quesnell u knjizi „Minerali: esencijalna karika zdravlja“ je napisao slijedeće:
Brojna su istraživanja utvrdila činjenicu da magnezij iz prehrane, a ne kalcij, (a naročito ne fluor) stvara čvrstu staklenastu zubnu caklinu koja sprečava truljenje te čvrste i gipke kosti. Bez obzira na količinu kalcija koju pojedete, vaši zubi mogu razviti čvrstu caklinu samo ako je magnezij raspoloživ u dovoljnoj količini.
J. I. Rodale, u knjizi „Magnezij: nutrijent koji bi mogao promijeniti vaš život“ objašnjava:
Dr. Lewis Barnett je istraživao ljude u okrugu Deaf Smith te je svoja otkrića iznio pred Teksaškom medicinskom udrugom u Dallasu, 1952. godine. Dr. Barnett, ortopedski kirurg, je iznio svoje primjedbe o niskoj učestalosti propadanja zubi i brzom cijeljenju slomljenih kostiju među stanovnicima navedenog okruga, te je, na čuđenje prisutnih liječnika pružio objašnjenje:
Dr. Barnett je naglasio činjenicu da ljudi starije dobi često zadobivaju prijelome vrata bedrene kosti, te da oni u mnogim dijelovima svijeta vrlo teško zacjeljuju. S druge strane takvi su se problemi rijetko javljali u okrugu Deaf Smith, dok je naprotiv, čest u okrugu Dallasa u kojem je također vršio praksu. Kada bi se prijelom i zbio u Deaf Smithu, ozdravljenje bi bilo lako i brzo čak i kod ljudi starih između osamdeset do sto godina. Nasuprot tome, prijelomi u Dallasu bili su uobičajeni i vrlo su teško zacjeljivali, ako se potpuno zacjeljenje uopće i događalo.
Prije više od pola stoljeća dr. Barnett je ispitao razinu magnezija u pet tisuća ljudi te je ustanovio kako je u šezdeset posto njih ona nedovoljna. Trebali b se dodatno zamisliti nad činjenicom da je kronični nedostatak magnezija skočio za punih 30% u razdoblju od vremena istraživanja dr. Baretta do danas.
Prehrambeni izvori magnezija
Kao što smo već napomenuli u prvom dijelu ovog teksta, ako su poljoprivredna zemljišta dovoljno zasićena mineralima, lisnato zeleno povrće, sjemenke i ja*** važnije od svega orašasti plodovi predstavljaju prilično vrijedne izvore magnezija. Međutim postoje i određene biljke koje se mogu koristiti za čajeve, a koje se ističu s količinom magnezija, na prvom mjestu je kopriva s 860 mg na 100 grama, dok je na drugom mjestu zaboravljeno “povrće” mišjakinja – Stellaria media koja ima (529 mg na 100 g). Obje biljke pružaju mnogobrojne krijepeće i hranjive sastojke te su se nekada koristile u ljudskoj i u stočnoj prehrani, ponajviše zahvaljujući njihovu visokom mineralnom sadržaju. Alge sadrže izvrsnu razinu magnezija kao i većina morskog bilja, na žalost sve je manje mora koja nisu onečišćena plastikom, naftom i radijacijom. Alge mogu zahvaliti visoku koncentraciju magnezija jer žive u otopini čiji je treći najzastupljeniji mineral upravo magnezij. Važno je napomenuti kako je izvorna, neprerađena morska sol vrlo vrijedan izvor magnezija, skupa s drugim mineralima u tragovima. Iako se o ketogenoj prehrani sve više piše, mi ćemo ***podsetiti one koji još uvijek nisu dobro upoznati s istom kako svakodnevno korištenje temeljca (juhe) od životinskih kostiju pruža još jedan izvrstan izvor minerala uključujući i magnezij i to u obliku koji se najbrže apsorbira.
U slijedećem dijelu teksta ćemo se pozabaviti različitim oblicima magnezijskih suplemenata i njhovom učinku na održavanje psihičkog i fizičkog zdravlja ljudskog tijela.
Najbolji izvor prirodnog magnezija, Ulje Magnezija - pročitajte OVDJE