Njegovo veličanstvo magnezij dio 3.

Njegovo veličanstvo magnezij dio 3.

Matrix World
U zadnjem dijelu teksta o čudotvornom magneziju ćemo otkriti sve najrelevantnije suplemente s čudotvornim magnezijem. Imate li problema s: anksioznošću, depresijom, nervozom, razdražljivošću, srčanim tegobama i bolestima, patite li od nesanice, grčenja mišića, imate li zatvor, kvare li vam se zubi, imate li osteoporozu i osjetljive desni, trujete li se s teškim metalima iz hrane, pića i pasta za zube, muče li vas glavobolje, migrene i bolne menstruacije, imate li hormonalne poremećaje i patite li od nedostatka energije? Tada je ovo tekst koji biste definitivno trebali pročitati.
Čak i ako se hranite pravilno s puno organskih proizvoda samo se mali dio magnezija apsorbira iz hrane koju konzumirate. Na žalost na tržištu postoji mnogo suplemenata s magnezijem što Vas dodatno može zbuniti. Za prosječnu je osobu samostalna nadopuna magnezija bezopasna pogotovo ako znate da imate simptome koji bi mogli biti povezani s manjkom magnezija ili ako ste pod jačim stresom. S druge strane višak magnezija se izlučuje urinom ili stolicom, a najuobičajenija reakcija na previše magnezija je rijetka stolica, dakle nemate se zašto bojati predoziranja s ovim vrijednim mineralom. Osobe sa zatajenjem bubrega ili bubrežnim oboljenjem, izrazito usporenom srčanom frekvencijom ili začepljenjem crijeva bi trebali izbjegavati terapiju magnezijem ili bi se prvo trebali posavjetovati sa svojm liječnikom.
Uobičajene preporuke za doziranje protežu se otprilike od 6,6 do 22 miligrama po kilogramu tjelesne težine ovisno o tjelesnom stanju, potrebama za rast (kod djece) i zastupljenosti simptoma.
Oralni dodaci magnezija raspoloživi su u organskim solnim kelatima kao što su magnezij-citrat i magnezij-malat. Oni se prilično dobro apsorbiraju, osobito oni u obliku praška kojemu se dodaje voda i koji se može prilagoditi vašoj dozi. Važno je tijekom dana raspodijeliti dozu kako ne biste svakom pojedinom dozom preopteretili tijelo s previše magnezija. Carolyn Dean savjetuje da prvu dozu uzmete rano ujutro a slijedeću kasno popodne kako bi se one podudarale s periodom kada je razina magnezija u tijelu niska. Je li to samo slučajnost da se ovi periodi niskih zaliha magnezija i slabe snage podudaraju s kulturološkim obredima ispijanja jutarnje kave i popodnevnog čaja?
Možda bi se trebali zapitati, j koliko znamo o učincima magnezij na ljudsko zdravlje i kako ga nadomjestiti?
Možda bi se trebali zapitati, koliko znamo o učincima magnezij na ljudsko zdravlje i kako ga nadomjestiti?
Prorijeđena stolica ukazuje da niste apsorbirali magnezij već da on djeluje kao laksativ. Kad magnezij putuje crijevima manje od dvanaest sati on se prije potpuno izluči nego što se apsorbira. Ako primijetite da mijenjanjem doza ne možete izbjeći laksativni učinak, možda biste trebali iskušati oralni dodatak koji je keliran u aminokiselinu, kao što su magnezij-taurat i magnezij-glicinat za kojeg mnogi smatraju da se bolje apsorbira od onoga u obliku soli te da je manje vjerojatno da će uzrokovati rijetku stolicu. Pojedinci koji trebaju malo pomoći s probavom kao što su djeca, stariji odrasli, te bilo tko sa smanjenom želučanom kiselinom ili crijevnom disbiozom, trebaju razmotriti homeopatski magnezij, zvani i tkivna sol ili biokemijska sol. Odgovarajuća je šestokratna doza magnezij-fosfata i djeluje tako da uvodi magnezij u stanice, gdje i pripada. Propisuje se također i kao lijek za mišićne grčeve. Magnesia phosphorica može pomoći u uklanjanju rijetke stolice dok uzimate oralni dodatak magnezija pružajući vam pozitivni znak da vaše tijelo doista prima magnezij u stanice.
Još jedan izbor kod oralne nadopune magnezijem je ionski magnezij u tekućem stanju. To su zapravo natrijem reducirani koncentrat slane vode koja potječe uglavnom iz Velikog slanog jezera u Utahu. Potrebna je otprilike samo jedna čajna žličica da bi se poslužilo približno 400 miligrama magnezija, zajedno sa sedamdeset i dva preostala minerala u tragovima, koju bi trebalo uzimati u raspodijeljenim količinama tijekom dana. Preporuka je da ga dodajete u juhe pripremljene na temelju bujona od kostiju, pošto je jak metalni okus teško uzimati izravno. Također ih možete dodavati u izvorsku ili drugu vodu za piće kako biste povećali sadržaj magnezija, te koristiti u kuhanju. Na taj način, „mikro-doziranjem“ vaše hrane i vode znatno umanjujete bilo kakav laksativni učinak koji bi velika doza magnezija mogla izazvati.
Drugi mogući način da uvedete više magnezija u svoj organizam je putem ugodne metode namakanja u kupki od magnezij-sulfata inače znanim i kao Epsomove soli. Obično korišten za ublažavanje mišićnih bolova i napora, magnezij-sulfat također značajno pomaže kod detoksikacije kada je tijelu za tu svrhu potreban sumpor. Kada se koristi intravenozno magnezij-sulfat može spasiti život u teškim stanjima, kao što su akutni astmatski napadaji, početak infarkta miokarda te eklampsija u trudnoći.
Još jedna knjiga koja odlično objašnjava važnost magnezija.
Još jedna knjiga koja odlično objašnjava važnost magnezija.
Nekoliko šalica Epsomove soli dodane u vruću kupku potaknut će znojenje i detoksikaciju, nakon što se voda malčice ohladi, tijelo će apsorbirati magnezij sulfat. Mark Sircus, u knjizi „Transdermalna terapija magnezijem“ napominje da su, koristi kupke od Epsomovih soli kratkoročne iako su ugodne jer je magnezij-sulfat u organizmu teško asimilirati te se brzo gubi urinom. Magnezij-klorid koji se također može koristiti u kupkama lakše se asimilira i metabolizira pa ga je manje potrebno za apsorpciju.
Magnezij se također može primijeniti lokalno u obliku općenito zvanom magnezijevo „ulje“. To doduše uopće nije ulje već prezasićena koncentracija magnezij klorida i vode. Kada se nanosi na kožu doista daje mastan i klizav osjećaj, ali se brzo upija, ostavljajući blago ljepljivi talog, nalik talogu morske soli, koji se može isprati. Postoje mnoge prednosti transdermalne magnezijske terapije, budući da je gastrointestinalni trakt u cijelosti zaobiđen pa ne postoji laksativni učinak. Pored intravenoznog davanja magnezija, transdermalna terapija omogućava apsorpciju magnezija u količini većoj i od one kod najbolje podnošljivih oralnih dodataka te može u nekoliko tjedana obnoviti unutarstanične koncentracije, za razliku od mjeseci potrebnih kod oralne nadopune.
Važna napomena
S obzirom na činjenicu kako 80% ljudi u zemljama zapadnog svijeta pati od kroničnog nedostatka magnezija, možemo zaključiti kako je korištenje magnezijevih suplemenata po svoj prilici neškodljivo, posebno u ovom vremenu mnogobrojnih prehrambenih, okolišnih, društvenih i drugih psihofizičkih uzročnika stresa. Naglašavamo kako nijedna pojedinačna hranjiva tvar ne djeluje samostalno u odnosu na tijelo, te je osnovni prioritet jesti raznolika jela s većim udjelom životinjskih masti i namirnica koje potječu iz vama najbližih i najboljih izvora uz obvezatno izbacivanje šećera i glutena ako sebi želite bolje zdravlje i duži život (ketogena i paleo prehrana). Međutim, ne smijemo zaboraviti da bi dodavanje magnezija u naše tijelo mogla biti nestala hranjiva karika koja nam može pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja, moždanog udara, depresije, osteoporoze i mnogih drugih poremećaja. Kod prevencije i ublažavanja ovih bolesti magnezij može uistinu biti čudotvoran i to pišemo bez ikakvog pretjerivanja.
Primal Body, Primal Mind: Beyond the Paleo Diet For Total Health and A Longer Life, je definitivno knjiga koju treba pažljivo pročitati.
Primal Body, Primal Mind: Beyond the Paleo Diet For Total Health and A Longer Life, je definitivno knjiga koju treba pažljivo pročitati.
Nora Gedgaudas je u svojoj knjizi  “Primal Body, Primal Mind: Beyond the Paleo Diet For Total Health and A Longer Life“, detaljno navela posljedice nedostatka magnezija, evo najvažnijih:
  • poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD)/deficit pažnje (ADD)
  • Alzheimerova bolest
  • angina pectoris
  • anksiozni poremećaji
  • srčana aritmija
  • artritis; reumatoidni i osteoartritis
  • astma
  • autizam
  • autoimuni poremećaji
  • cerebralna paraliza, kod djece čije su majke imale manjak magnezija
  • sindrom kroničnog umora
  • kongestivno zatajenje srca
  • zatvor
  • iskrivljeni zubi/uska vilica, kod djece čije su majke imale manjak magnezija
  • zubni karijes
  • depresija
  • dijabetes, tip I i II
  • poremećaji prehrane – bulimija i anoreksija
  • fibromijalgija
  • crijevni poremećaji, uključujući peptički ulkus, Chronovu bolest, kolitis
  • srčane bolesti
  • povišeni krvni tlak (hipertenzija)
  • hipoglikemija
  • nesanica
  • bubrežni kamenci
  • Lou Gehrigova bolest ili amiotrofična lateralna skleroza (ALS)
  • migrene
  • prolaps mitralne valvule
  • multipla skleroza
  • mišićni grčevi, slabost, umor
  • miopija (kratkovidnost) – u djece, čije su majke imale manjak magnezija
  • pretilost – osobito povezana s prehranom bogatom ugljikohidratima
  • osteoporoza
  • Parkinsonova bolest
  • predmenstrualni sindrom (PMS) – uključujući menstrualne bolove i neredovitosti
  • primarna plućna hipertenzija (PPH)
  • Raynaudov sindrom
  • sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)
  • moždani udar
  • Sindrom X, ili sindrom inzulinske rezistencije (IRS)
  • poremećaji štitnjače
 A što je s mlijekom, zar u njemu nema dovoljno magnezija?
Mlijeko nije bogat izvor magnezija. Pa ipak mnoge su kulture vjekovima ovisile o mliječnim namirnicama, kao osnovici uravnotežene, zdrave prehrane koja je pružala otpornost i životnu snagu. Weston Price je proučavao stanovnike švicarskih Alpa kao i pripadnike plemena Masai čiji su snažni pojedinci otporni na bolest imali malo ili ništa pokvarenih zubi. No problem je što takve kulture imaju potpuno drugačije životne standarde koje mi ne možemo replicirati te nam je prehrana bogata mlijekom i mliječnim proizvodima, osim zdravog organskog maslaca i svježeg vrhnja, nesretan izbor koji nam stvara brojne zdravstvene i probavne probleme.
Mineralni sastav mlijeka ovisi o mnogobrojnim čimbenicima uključujući pasminu životinje, laktacijsku fazu, učestalost mužnje, uvjete okoline, vrstu sijena, sastav tla i stupanj onečišćenja tla. Pašna tetanija je ozbiljno i potencijalno smrtonosno stanje u goveda, okarakterizirano izrazito niskim razinama magnezija u serumu. To stanje goveda se naziva i „pašno teturanje“ ili „trovanje pšeničnom pašom“, ona je posljedica ispaše goveda na brzorastućoj, mladoj travi u proljeće ili jesen na tlu koje je jako siromašno magnezijem, što se uglavnom događa kada se pašnjake tretira gnojivima koja su bogata dušikom i kalijem. Pri akutnom trovanju životinju se može spasiti ubrizgavanjem magnezij sulfata; međutim, subklinički manjak magnezija kod stada može neprimjetno napredovati, a da korisnici proizvoda takvih goveda toga uopće nisu svjesni.
Za razliku od industrijskih pašnjaka, pašnjaci koji muznim pašnim životinjama daju veliku biljnu raznolikost s ekološkim uvjetima tla, kao i preživaču hranjivu raznolikost. U švicarskoj znanstvenoj studiji kojom je ispitano trideset biljnih vrsta alpskih pašnjaka, istraživači su otkrili slijedeće:
“Botanički sastav alpskih pašnjaka ima znatan utjecaj na hranjivu vrijednost krmiva. U usporedbi s travnim vrstama mahunarke i aromatično bilje pokazali su manji udio staničnih stijenki ali i viši udio sirovog proteina kao i četverostruko veći udio kalcija i dvostruko veći udio magnezija.“
Švicarci koje je dr. Price posjetio vodili su svoju stoku na ispašu na alpske obronke nastanjene brojnim biljnim vrstama i natapane ledenjačkim potocima bogatim mineralima – vodom koju su mještani također koristili za piće i kuhanje.
Brojne vrste stresora mogu smanjiti nutritivnu vrijednost proizvoda mlječnih životinja, a time i kvalitetu njihova mlijeka. Zbijenost, zatočenje, prljavština i neprirodna hrana za stoku dolaze u obzir kao očigledni krivci, međutim prečesta mužnja – češća od jedanput dnevno – može rezultirati smanjenjem koncentracije hranjivih tvari u mlijeku. Dnevna proizvodnja jest veća ali hranjivih je tvari po obujmu manje.
David Thomas je istraživao prehrambene navike od 1940. i 2002 te je zaključio:
„Mineralni sadržaj iz mlijeka i omiljenih vrsta mesa je u posljednjih je 60 godina znatno opao, a to smo otkrili u novoj analizi javnih podataka o kemijskom sastavu svakodnevnih prehrambenih proizvoda“.
Istraživanje je provedeno za udrugu za zaštitu potrošača u Velikoj Britaniji s nazivom  “Odbor za kakvoću hrane”, te je isto objavljeno u njihovom tromjesečniku: “Žurnal o prehrani”. Pad minerala u mliječnim proizvodima je nevjerojatan i zabrinjavajuć te je otkriveno kako je mlijeko izgubilo 60% svog željeza, 2% svog kalcija i zapanjujućih 21% svog magnezija.  Prema navedenoj analizi, sir cheddar danas pruža 9% manje kalcija od 1940., 38% manje magnezija i 47% manje željeza, dok parmezan pokazuje najstrmiji pad hranjivih tvari, uz pad razine magnezija od katastrofičnih 70%.“
Protivnici životinjske masnoće za raširenu učestalost srčanih bolesti među Fincima okrivljuju njihovo veliko konzumiranje mliječnih proizvoda. Međutim, prema dr. Mildred Seeling iz Medicinskog centra Njujorškog sveučilišta je naglasila:
„U Finskoj, gdje postoji vrlo visok stupanj smrtnosti od ishemijske bolesti srca (IHD-a) postoji vrlo jasna povezanost između srčanih bolesti i količine magnezija u obradivim tlima. U istočnoj i sjevernoj Finskoj, gdje udio u tlu iznosi otprilike trećinu onoga nađenog u jugozapadnoj Finskoj, stopa smrtnosti od ishemijske bolesti srca dvostruko je viša od one na jugozapadu. Ho i Khun promotrili su čimbenike koji bi mogli doprinositi rastu učestalosti kardiovaskularnih bolesti u Europi i padu razine magnezija u tlu i u prehrambenoj ponudi. Napomenuli su da je u Finskoj, koja ima najviši stupanj kardiovaskularne smrtnosti u Europi, prehrambena zaliha magnezija do 1963. spala na trećinu unosa uobičajenog 1911. godine. Ne samo da Finci ne unose magnezij sa životinskim namirnicama, nego ga ne dobijaju niti s namirnicama biljnog podrijetla“
Današnji Finci koji većinom žive u gradovima jedu pasterizirane mliječne proizvode koji ne samo što imaju manje magnezija zahvaljujući suvremenim poljoprivrednim praksama, već imaju također i slabije topljiv kalcij kao rezultat denaturiranja enzima fosfataze tijekom pasterizacije. Kalcij koji nije topiv taloži se u mekim tkivima kao što je krvni sustav i može sudjelovati u kaskadi prijetećih događaja povezanih sa srčanim bolestima.
Na temelju ovih činjenica mogli bismo  pretpostaviti da se mliječne proizvode mora proizvoditi s poštovanjem, ne samo prema samoj stoci nego i prema tlu koje hrani pašnjake i koji prehranjuju stoku. Kada su sve hranjive tvari u međusobnoj ravnoteži možemo očekivati da će hrana imati sposobnost da nas zaista okrijepi. Na žalost takav stav prema proizvodnji hrane i ekološkoj održivosti je postala obična tlapnja, a prehrambeni proizvodi i tla na kojima se hrana uzgaja su postala “odlagališta” toksičnih preparata od umjetnog gnojiva do pesticida, herbicida i drugih obvezatnih mjera zaštite i prevencije.
Svi uzroci stresa u današnjem svijetu povećavaju potrebu organizma za magnezijem naročito zbog opterećenja našeg endokrinog sustava, otrova iz okoliša koji moraju biti onesposobljeni, obilja ugljikohidrata u našoj prehrani.
Izvori magnezija u miligramima na 100 grama prehrambenih proizvoda:
  • Morske alge 760
  • Bademi 270
  • Indijski oraščići 267
  • Organska crna melasa 258
  • Prehrambeni kvasac 231
  • Heljda 229
  • Brazilski oraščići 225
  • Crvena alga 220
  • Lješnjaci 184
  • Kikiriki 175
  • Proso 162
  • Cjelovito pšenično zrno 160
  • Pekan orah 142
  • Orasi 131
  • Suho kokosovo meso 90
  • Škampi 51
  • Avokado 45
  • Sir Cheddar 45
  • Peršin 41
  • Suhe šljive 40
  • Suncokretove sjemenke 38
  • Slatki krumpir 31
  • Repa 25
  • Brokula 24
  • Cvjetača 24
  • Mrkva 23
  • Celer 22
  • Govedina 21
  • Šparoge 20
  • Piletina 19
  • Zelena paprika 18
  • Puter tikva 17
  • Dinja 16
  • Patlidžan 16
  • Rajčica 14
  • Mlijeko 13

Kako pravilno nadoknaditi magnezij?
Pronaći odgovarajuće sredstvo koje će povisiti unutarstanične zalihe magnezija može biti jako teško. Oralni dodaci će često uzrokovati laksativne učinke pri razinama koje su preniske da bi nadoknadile staničnu opskrbu magnezijem gdje je to potrebno. Na primjer kapsule magnezij-citrata kao i magnezij-taurata mogu uzrokovati proljev pri samo četvrtini preporučene doze. Kronični manjak magnezija može uzrokovati značajno oslabljenu sposobnost crijeva za apsorpciju. S ionskim magnezijem koji je uključivao minerale u tragovima je nešto lakša situacija, naročito ako se počne s manjim količinama, te se s vremenom povećava kako bi se tijelo naviklo na nove doze.
Još jednom ćemo napomenti osnovne blagodati magnezija:
  1. Olakšava probavne smetnje i bolesti
Magnezij je potreban za pravilnu probavu hrane. On djeluje kao koenzim u probavnom traktu, što znači da pomaže razgradnji hrane i asimiliranju hranjivih tvari u tijelu. Magnezij također pomaže u proizvodnji solne kiseline u želucu, te aktivira zdravu proizvodnju žuči u jetri.
  1. Regulira zdravu razinu šećera u krvi
Kao četvrti najzastupljeniji mineral u tijelu, magnezij se koristi kao dio više od 300 osnovnih metaboličkih reakcija, od kojih je jedna i regulacija šećera u krvi. Nedostatak magnezija je izravno povezan s uzrokovanjem otpornosti na inzulin, što može dovesti do dijabetesa i drugih kroničnih zdravstvenih uvjeta.
  1. Održava zdravlje srca
Kao mineral, magnezij pomaže u pravilnom transportu kalija, kalcija i drugih hranjivih iona kroz stanične membrane. Prema studiji objavljenoj 2006. u časopisu Modern Nutrition in Health and Disease, ovaj nutrijent pomaže u promicanju zdravih živčanih impulsa, kontrakcija mišića i normalnog srčanog ritma.
  1. Osigurava zdrave kosti
Iako se stalno naglašava važnost kalcija za zdravlje kostiju, magnezij je još važniji. Približno polovica zaliha magnezija u tijelu je pohranjena u vašim kostima, a on također zajedno djeluje s kalcijem i vitaminom D u održavanju i jačanju koštane strukture.
  1. Djeluje kao detoksifikator
Magnezij ima jaki eliminacijski potencijal, što je važno za pravilno funkcioniranje sustava u organizmu. Teški metali, razne kemikalije i toksini imaju manje šanse nanošenja štete organizmu, ukoliko je tijelo dovoljno opskrbljeno magnezijem.
  1. Smanjuje rizik od razvoja raka
Slučajevi oboljenja od raka su dramatično porasli tijekom prošlog stoljeća, te se očekuje da će se udvostručiti u idućih nekoliko desetljeća. No održavanje zdrave razine magnezija u tijelu može uvelike smanjiti rizik od razvoja raka. Studija nedavno objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je utvrdila da na svako povećanje unosa magnezija za 100 mg, rizik od razvoja raka debelog crijeva pada za oko 13%.
I na koncu, zapamtite, većina ljudi slabo apsorbira magnezij, ovaj element se najčešće snažno izlučuje urinom, naročito ako ste ljubitelji gaziranih pića. Kole i slični napitci iscrpljuju naše rezerve magnezija i kalcija iz kostiju i mekog tkiva u roku od nekoliko sati nakon konzumacije, no takve se količine obično jako teško nadopunjavaju. U slučaju da ste rasipnik magnezija, potrebno je uzimati četiri puta veće količine od one koje izbacujemo iz tijela, jer se magnezij obično teško apsorbira.
Magnezij pomaže u liječenju depresija
U tekstu koji je objavila web stranica The People Pharmacy, otkrila se poveznica između nedostatka ili smanjene količine magnezija u tijelu i pojave depresija. U znanstvenoj studiji objavljenoj 2009. u tiskovini Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, pokazalo se kako stanovnici Norveške koji imaju nedostatak magnezija pate od depresije.
U eksperimentu koji je napravljen u Meksiku (Magnesium Research, prosinac 2008.), otkrilo se kako magnezij bez ikakvog problema može zamijeniti antidepresive s istim ili boljim učinkom, naročito kod starije populacije i ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2.
Nedovoljne količine magnezija utječu na smanjenje serotonina u mozgu (Medical Hypotheses, travanj 2012.). Autori vjeruju kako magnezijski tretman može pomoći ljudima koji pate od depresije, uključujući i slučajeve izrazitih i dugoročnih depresija.
Nadamo se da ste s čitanjem ovog teksta dobili dovojno informacija kako biste shvatili važnost magnezija i njegov učinak na naše kompletno psihofizičko zdravlje, magnezijevi suplementi su relativno jeftini no svakako bi trebali postati dio našeg dnevnog rituala kako bismo, ako ne ništa drugo, umanjili učinke brojnih okolišnih i psihičkih stresora.
Najbolji izvor prirodnog magnezija, Ulje Magnezija - pročitajte OVDJE