200 razloga zbog kojih
volimo vitamin C

Općenito se vitamin C smatra važnim “nutritijentom”, ali njegova percipirana vrijednost obično završava ovdje. Ponekad javnost (ali i medicinska profesija) baci pogled na njegov pravi potencijal u prevenciji i liječenju bolesti – razlog je zakonska definicija (u Americi) da jedino lijekovi koje je odobrila FDA mogu zaštititi, liječiti i izlječiti bolesti.

Međutim, to ne znači da  osnovni nutritijenti kao što je vitamin C ne mogu u stvari zaštititi i liječiti bolest, zapravo nezakonito je govoriti o nečemu što nije istinito. Nacionalna Medicinska Knjižnica u stvari sadrži na tisuće istraživanja koja pokazuju sposobnost vitamina C da značajno poboljša zdravlje, uz još 220 aplikacija o bolestima koja su dokumentirana na istraživačkoj stranici GreenMediaInfo. Najbolja stvar koju “mi, ljudi” možemo napraviti, unatoč našem nedostatku medicinskih diploma i licenci i bez čelične šake odobrenja FDA i zakonskih i regulatornih aparatura na našoj strani, je koristiti recenzirana istraživanja u našim odlaganjima informacija i zaštite svojih odluka o liječenju.


Možda moramo ponovo posjetiti važni povijesni trenutak kako bismo povratili osjećaj dubokog nedostatka vitamina C i kako liječenje vitaminom C može utjecati na zdravlje. James Lind (1716-1794), pionir mornarske higijene u Kraljevskoj britanskoj mornarici je proveo prvi ikad provedeni klinički pokus koji je dokazao da citrusno voće liječi skorbut. Lindovo je otkriće spasilo na desetke tisuća mornara od rušenja od skorbuta, potičući englesku mornaričku nadmoć navodno tako promjenivši tijek svjetske povijesti.


James Lind (1716-1794)

Ako važni povijesni događaji poput ovog ne pružaju dovoljno dokaza da bi se opravdala učinkovitost nutritijenta kao što je vitamin C, molekularna biologija i genetička znanost bi mogle popuniti praznine.

Malo je poznata i necijenjena činjenica da su svi ljudi rođeni s ozbiljnim i po život ugrožavajućim deficitom: nesposobnošću proizvodnje vitamina C.

Linus Pauling, dvostruki Nobelov laureat i najveći svjetski zagovarač vitamina C je prvi iznio ovu određenu metaboličku grešku na svjetlo dana. Pauling je zagovarao uzimanje velikih količina vitamina C (do 10-12 grama dnevno) kako bi se nadoknadio manjak u modernoj ishrani. Vjerovao je da je naš odmak od ishrane voćem i povrćem bogatim vitaminom C ono što objašnjava epidemiju srčanih bolesti.

Linus Pauling, zagovarač uzimanja vitamina C

Prema ovom gledištu, mi bez adekvatnog vitamina C ne možemo proizvesti kolagen koji je neophodan u ozdravljenju naših arterija. Tijelo koje je gladno vitamina C ovo kompenzira povećanom proizvodnjom vrlo malenog ljepljivog tipa kolesterola poznatog kao lipoprotein A što dovodi do stvaranja ateromatoznog plaka (začepljenja arterija). Linus Pauling je zagovarao uzimanje velikih količina vitamina C u kombinaciji s aminokiselinom lizinom kako bi se preokrenula šteta učinjena arterijama i kako bi se spriječilo ponavljanje.


Doista, istraživanje objavljeno 2008. god. pokazuje da je veća razina plazme vitamina C povezana s prilično smanjenim rizikom od udara. Znanstvenici s odjela za kliničku gerontologiju s Addenbrookove Sveučilišne Bolnice u Cambridgeu, Velika Britanija, su proučavali 20 649 muškaraca i žena starosti između 40 i 79 godina u razdoblju između 1993. i 1997. god. Osobe koje su imale najveću razinu vitamina C su pokazale smanjenje rizika od udara za 42%. Ako ovo usporedite s Plavixovih 8,7-9,4% smanjenog rizika i dubokim nuspojavama koje stvaraju lijekovi poput ovog, postaje jasnije zbog čega medijska propaganda “vitamini su otrovni” služi samo interesima tvrtki koje proizvode lijekove.

Vitamin C je moguće uzimati i u obliku tableta, ali oprez pri kupnji!

Prije nego odete i povoljno kupite bočicu tableta vitamina C, trebali bi znati da askorbinska kiselina nije isto što i vitamin C.

Askorbinska kiselina je pronađena unutar kompleksa vitamina C dok postoji u hrani, ali to je samo jedan od nerazdvojnih kofaktora kao što su rutin, bioflavonoidi (vitamin p), faktor k, faktor k, faktor p, askorbinogen, proteinski pratitelji i razni enzimi kao što je tirozinaza koji u cjelini stvaraju potpuni hranidbeni kompleks.

Askorbinska je kiselina 10 puta kiselija nego što je prirodno puferiran vitamin C u sirovoj hrani i povremeno pridonosi nervozi želuca, gubitku kalcija iz kostiju kod prijemljivih osoba. 
Tradicionalno se askorbinska kiselina polusintetički proizvodi iz kukuruznog ili rižinog škroba kroz proces vrlo ovisne o kemikalijama. 

Askorbinska kiselina se ne može smatrati prirodnijom od bijelog brašna, no unatoč ovoj činjenici sadrži vrlo malo toksičnosti u usporedbi s farmakologijom i može se koristiti u mnogo većim dozama od onih koje dnevno preporučuje FDA bez daljnjih popratnih učinaka.


Upala desni kao posljedica nedostatka vitamina C; slika vlasništvo Science Photo Library

Razlika između askorbinske kiseline i vitamina C u hranidbenom obliku je bila savršeno jasna Szent-Gyorgiu koji je 1937. god. dobio Nobelovu nagradu za otkriće vitamina C. Iako je Szent-Gyorgi primio međunarodno priznanje za identificiranje askorbinske kiseline kao vitamina C, njegova su ga daljnja istraživanja dovela do zaključka da askorbinska kiselina ima mali anti-skorbutni učinak u i od sebe. Szent-Gyorgi je otkrio da je vitamin C pronađen u organskom mesu i izvorima hrane kao što je paprika, gdje su navedeni kofaktori netaknuti, bio mnogo superiorniji u borbi protiv skorbuta.

Svo sirovo voće i povrće sadrže “malo snage” koja se ne može u potpunosti razgraditi ili reducirati na kemijski kostur unutar kojeg životna sila “vitaminske aktivnosti” djeluje; ništa više nego što naš život/duša može biti reduciran na molekule nekih 10 $ vrijednih građevnih blokova od kojih se naše tijelo sastoji. Srećom, postoje proizvođači vitamina kojima je ova činjenica poznata i proizvode koncentrat od sirove hrane koji su bogati vitaminskom aktivnošću. Kada se jede sirovo, organsko voće i povrće ne postoji opcija, ili kada su potrebne veće doze, ovi dodaci nude autentičnu ljekovitu aktivnost.


Lezije na koži uzrokovane skorbutom

Povijest vitamina C pokazuje koliko je nama važno da dobijemo te vitalne nutritijente poznate kao “vitamini” i da su najbolji kada su dobiveni iz hrane. Ako izaberemo zanemariti važnost vitamina u održavanju zdravlja, i, da, čak i u prevenciji i obrtanju bolesti, bit ćemo prisiljeni prihvatiti medicinsku perspektivu gonjenu farmacijom koja vjeruje da je zdravlje odsustvo simptoma, a da se protiv simptoma moraju boriti ili ih gurnuti duboko natrag u naše tijelo putem potencijalno smrtonosnih doza toksičnih kemikalija, tj. lijekova. 

Ovakav stav spram bolesti je sam po sebi bolestan da ne postoji bijeg od bolesnog zdravlja koji proizlazi iz toga. Moramo zapamtiti da ne postoji bolest koja je uzrokovana nedostatkom lijekova...zato, zbog čega bi se razmatrala zvučna medicinska praksa da se protiv bolesti bori lijekovima, kao prva linija liječenja?

Ako su Linus Pauling i ostali medicinski istraživači u pravu i ako nedostatak vitamina C uzrokuje raspad kolagena u arterijama, liječenje aspirinom, koji uzrokuje manjak vitamina C, ne bi se smatralo sigurnim načinom reduciranja kardiološke smrtnosti. Naprotiv, to nadalje destabilizira snagu i elastičnost arterija što dovodi do krvarenja koje je osnovni popratni učinak liječenja aspirinom.

Post by: Hakim`s Tajne Zdravlja