Znate li kako se
pravi margarin?
Autor:
Ljubica Šaran Matrix World
“Ako trebam
odlučiti je li mi draži margarin ili maslac, tada moram priznati da više
vjerujem kravama nego li kemičarima,” riječi Joan Dye Gussov.
Desetljećima
su nas uvjeravali kako je margarin zdrava alternativa maslacu, no istina polako
ali sigurno uzmiče nad pažljivo smišljenom propagandom zahvaljujući kojoj su
trovane milijarde ljudi. Ako još uvijek jedete margarin upozoravamo da bi vam
se „želudac mogao okrenuti“ jer se ova prehrambena namirnica dobiva procesom
sličnom stvaranju plastike.
Prvi
korak – sastojci
Osnova za
margarin su jeftina ulja slabe kvalitete koja se dobivaju iz sjemenki soje,
pamuka, kanole (repice), šafranke i dijela kukuruza. Kada uzmemo u obzir da je
soja, usprkos uvriježenom mišljenu, iznimno opasna biljka koja upropaštava
krhki ljudski hormonalni sustav, i koja stvara sterilnost naročito u genetski
modificiranom obliku (trenutačno je 98% usjeva soje GMO).
SAD je najveći proizvođač
margarina, obratite pažnju na omjere genetski modificiranih zasada i vrste
biljaka koje služe za osnovu stvaranja margarina.
Ako se uzme u
obzir da je pamuk jedna od industrijskih biljaka najviše tretiranih toksičnim
pesticidima i insekticidima, i naravno ako uzmemo u obzir da se epitet
„nekvalitetnog“ kukuruza daje GMO kukuruzu poglavito iz Argentine, tada
sastojci za margarin postaju nejestivi i opasni po zdravlje, ali to definitivno
nije sve.
Jednostavna shema koja
objašnjava industrijski proces stvaranja margarina.
Ulje se iz
sjemenki navedenih biljaka dobiva takozvanim „vrućim prešanjem“ te se stvaraju
velike količine slobodnih radikala koji su zaduženi za upropaštavanje stanica u
našem organizmu. Slobodni radikali su glavni uzročnici prijevremenog starenja i
stvaranje raka, no na žalost, bez obzira na ove činjenice, margarin neki još
uvijek smatraju jedinim zdravim namazom.
Ulja
opasna za ljudsku upotrebu se nalaze u margarinu
Ulje
sjemenki pamuka je jedan od najpoznatijih sastojaka
margarina i ne bi se trebalo koristiti za ljudsku upotrebu, ovaj nebulozni
sastojak margarina u nerafiniranom stanju služi kao pesticid zbog toksina gosipola s kojim se pamuk prirodno štiti od
nametnika.
Iako je pamuk
najzatrovanija i “najprljavija” industrijska biljka i iako je ulje sjemenki
pamuka jedno od najlošijih i najnekvalitetnijih nazovi jestivih ulja na
tržištu, ono je česti sastojak margarina. Kako je tako nešto moguće?
Sjemenke
pamuka u sebi sadrže velike količine visoko nezasićenih masnoća poznatih pod
nazivom Omega 6 (50%) koje stvaraju
upale. Masne kiseline Omega 6 su s vremenom postale poznate i po činjenice da
stvaraju kronične kardiovaskularne bolesti i začepljenje krvnih žila.
Ulje kanole (ulje
repice) je u zadnjih nekoliko desetljeća postalo iznimno popularno, a njega su
kao ukusnu alternativu „hladno prešanim uljima“ predstavile velike kompanije
brze hrane nakon što im je Monsanto omogućio genetički modificiranu varijantu.
Ulje kanole je zaista ukusno no rijetki znaju da su njegova aroma i miris
dodani, naime ne samo da je ovo jedino ulje u koje se dodaju aditivi poput
deodoransa te se proces ekstrakcije trans masnih kiselina čini uz pomoćheksana – naftnog derivata i razrjeđivača.
Omega
6 iz sjemenski kanole se za vrijeme
procesa deodorizacije pretvara u trans masne kiseline, a nakon toga oligo
elementi ovog ulja se spajaju u dugačke lance erukične kiseline. Erukična
kiselina se povezuje s nastankom fibrotičnih srčanih lezija.
Ulje kanole
(repice) je postalo hit zahvaljujući dobro smišljenom marketingu iako se
radi o proizvodima koje ljudi ne bi trebali konzumirati.
Ulje kanole
uzrokuje nestanak vitamina E iz tijela, smanjuje čvrstinu staničnih stijenki te
omogućuje stanično propadanje. Ovo ulje stvara brojne alergije i lako se kvari,
uzrokuje astmu i bronhijalne probleme. Korištenje ovog ulja povećava broj
oboljelih od raka pluća.
Svakodnevno
korištenje ulja kanole uzrokuje povećanje triglicerida za 40%, te inhibira
normalne enzimske funkcije u tijelu korisnika. Ulje
kanole je postalo iznimno popularno iako je 1985. FDA – krovna agencija za
hranu i lijekove SAD-a zabranila stavljanje ovog ulja u formule za dojenčad jer
je uzrokovalo nastanak dječje retardacije, na žalost nakon
lobiranja Monsanta i dobivanja zakonskog imuniteta, biotehnološke kompanije nam
legalno prodaju otrove, uključujući i u margarinu. Iako je ulje kanole iznimno
kvarljivo, njegov ukus i miris se ne mijenja zbog dodanih aditiva i parfema.
Drugi
korak – hidrogenizacija i proces stvaranja margarina
Nakon
što se pomiješaju sva ulja u njih se dodaje fini prah od nikla – visoko toksičnog elementa koji služi
kao katalizator u procesu hidrogeniziranja i kombiniranju trans-masnih
kiselina. Neki proizvođači koriste druge vrste katalizatora no svi do iti
jednog su toksični.
Sastojci
maslaca i najpoznatijih vrsta margarina.
Hidrogenizacija je
proces u kojem se rafinirana ulja uz dodavanje vodika pri visokim temperaturama
i metalnih katalizatora u prahu, pretvaraju u čvrstu mast koja ostaje stabilna
i na sobnoj temperaturi. Nevjerojatno je da većina takozvanih „zdravih
prehrambenih proizvoda“ sadrži margarin, a posebno keksi, kolači, grickalice.
Hidrogenizirana
mast i trans-masne kiseline nisu isti pojam, naime, trans-masne kiseline su
samo jedan od nus-produkata hidrogenizacije.
Trans-masne
kiseline nastaju i tijekom nekih drugih procesa, poput prženja, a molekularno
gledano trans-masne kiseline imaju strukturu koja iznimno nalikuje plastici.
Takve kiseline se ne otapaju i ne razgrađuju u ljudskom tijelu te ih se teško
izlučuje.
Reklama za Latu, kako je
moguće da proizvod pun trans-masnih kiselina i hidrogeniziranih ulja može biti
predstavljen kako dijetalni proizvod koji popravlja našu figuru?
Osim ometanja
funkcija staničnih membrana, trans-masne kiseline iz margarina (bez obzira na
sastojke) onemogućavaju pravilni prijenos hranjivih tvari u stanice,
onemogućavaju eliminaciju toksina iz stanica, te uništava i obranu stanica od
mikroba i drugih štetnih kemikalija.
Ako je margarin toliko
dobar i zdrav koliko nas uče mediji i liječnici, kako to da mravi nemaju želje
niti da ga probaju, dok lude za maslacem?
Trans-masne
kiseline doprinose povećanju LDL-a točnije
štetnog kolesterola i apolipoproteina A koji doprinose stvaranju srčanih
bolesti, no poznato je kako one doprinose povećanju razine inzulina koji potiče
stvaranje masnih naslaga. Trans-masne kiseline su u kombinaciji s poremećajem
funkcija staničnih stijenki jedan od najvećih razloga za stvaranje celulita.
One također
povećavaju razinu prostaglandina E2, hormona koji stvara upalne reakcije u
organizmu i koji ometa funkciju antiupalnih prostaglandina E1 i E3. Ovaj hormon
utječe i na poremećaj brojnih metaboličkih funkcija, isto kao i Omega 6ometa rad imunološkog sustava i onemogućava
pravilno djelovanje kranijalnih živaca koji preko organa za probavu kontroliraju
i upravljaju tjelesnom obranom.
Mravi su očigledno
iznimno osjetljivi na hranu, na slici vidite lizalicu punu šećera kojeg mravi
vole, no s umjetnim aromama, aditivima i konzervansima. Jesu li mravi pametniji
od nas?
Nemojmo
zaboraviti katalizator u obliku finog praha od nikla. Nikal je toksičan za
biljke, životinje i ljude ako se unosi više od prosječnih količina, ljudsko
tijelo može podnijeti najviše 0,3 miligrama organskog nikla, kojeg unosimo uz
pomoć konzumiranja voća, povrća, mesa i ribe. Anorganski nikal nikako nije
primjeren ljudskoj konzumaciji, a u slučaju prekomjernog unosa nikla u tijelo,
ovaj element postaje kancerogen.
Treći
korak – pročišćavanje „sirovog“ margarina
Nakon
djelomične hidrogenizacije sirova masa margarina je smrdljiva ljepljiva siva
masa puna grumenja. Da bi se masa oslobodila od tvrdih grumena dodaju se emulgatori nalik na sapun, nakon toga se masa
miješa.
Četvrti
korak – deodorizacija
Nakon dodatka
emulgatora i uništavanja grumena, hidrogenizirana masa sirovog margarina se
čisti u parnoj kupelji pod pritiskom i s visokim temperaturama kako bi se
otklonio smrad kemikalija. Ovaj proces se naziva deodorizacija jer se u
margarinsku masu dodaju različiti kemijski aditivi kako bi margarin mirisao
jestivo.
Peti
korak – izbjeljivanje i bojanje
Nakon parne
kupelji, margarin se izbjeljuje kako bi izgubio prljavo sivu boju, bijeljenje
se naravno stvara uz pomoć miješanja s različitim kemikalijama i posebno
pripremljenim prahom nekih vrsta gline, a nakon toga margarinu se dodaje žuta
prirodna boja da nalikuje na boju maslaca.
Bjelilo za margarin je
sačinjeno od kemikalija i nekih vrsta gline.
Većinom
prošlog vijeka bilo je zabranjeno dodavati boje margarinu i on je imao bijelu
boju da se ne bi miješao s maslacem (neki naši proizvođači još uvijek imaju
bijeli margarin koji služi za kuhanje i stavljanje u slastice), no potrošači
nisu bili zadovoljni plastičnim izgledom margarina te su najveće margarinske
kompanije u SAD-u uspjele lobirati za stavljanje boje i aroma u margarin
uključujući i maslinovo ulje, kokosovo ulje, bademovo ulje i tako dalje, te su
ga počeli promovirati kao ZDRAVU prehrambenu namirnicu.
Shema modernog procesa
“neprekidnog bijeljenja” margarina.
Šesti korak –
vitamini, arome i „čudesni“ dodaci
Konačno
margarin više ne smrdi i nema sivu prljavu boju, no okus mu je još uvijek
nejestiv i odvratan, tada se margarinu dodaju sintetički vitamini, pojačivači
ukusa, arome i različiti konzervansi. S obzirom da proizvođači znaju koliko su
margarini opasni po naše zdravlje u velikom dijelu slučajeva se u margarin
dodaju biljni steroli kako bi smanjivali učinke stvaranja povećanje negativnih
nositelja kolesterola tj. LDL-a.
Steroli su
estrogeni spojevi te stvaraju probleme u endokrinom sustavu, a s obzirom da
margarin i onako loše utječe na naš hormonalni balans ovo je još jedan
pokazatelj koliko je margarin opasan po naše zdravlje.
Soja u margarinu uvijek
ima velikog udjela, obratite pažnju na umjetni okus!
Sedmi
korak – promocija
Margarin se
još uvijek promovira kao prirodni zdravi namaz i najsigurnija alternativa
maslacu, a brojne su kompanije bile toliko bezobrazne da su agresivnim
reklamnim kampanjama uspjele čak nametnuti mišljenje kako je margarin zdraviji
od maslaca.
Tijekom XX. vijeka
marketinški spin doktori su uradili sve što je u njihovoj moći kako bi nas
uvjerili da je margarin zdrava i prirodna alternativa maslacu.
Iako je jako
teško povjerovati u proces stvaranja margarina, činjenice moraju postati
dostupne javnosti, kako bi mi mogli odlučiti što ćemo i kada jesti.
Sigurni smo
da nas varaju i lažu u gotovo svim domenama, no prehrana je bila i opstala
jedan od glavnih faktora ljudskog zdravlja i dugovječnosti, na žalost želja za
zaradom je u korporativnom svijetu puno važnija od našeg zdravlja.
Kako margarin s ovakvim
sastojcima može biti prirodan i zdrav?
Jasno nam je
da će brojni čitatelji ostati osupnuti ovim tekstom jer su možda većinu vremena
smatrali kako margarin jeste zdrav i koristan dok je maslac opasan, pa ipak
molimo vas da sami provjerite linkove koje smo vam stavili na raspolaganje ili
jednostavno potražite informacije sami, provjerite što je istina, a što ne.
Hakim`s Tajne Zdravlja