Stevija slatki dodir prirode !!!
Stevija je jedini zaslađivac koji usput i
popravlja zdravstveno stanje.
Stevija (Stevia rebaudianaBERTONI) višegodišnji je zeljasti grm iz
porodice glavočika (Asteraceae), koji može narasti u vis i do 1m.
Rod Stevija ima oko 150 vrsta, primjerice Stevija ovata, Stevija
eupatoria, Stevija serrata i, dakako, Stevija rebaudiana, koja, za razliku od
ostalih vrsta iz svog roda, sadržava značajne količine slatkih glikozida.
Listovi stevije dugi su oko 5 cm, a široki oko 2 cm. Svježe lišće stevije ugodna
je, slatkog okusa zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200 - 300 puta slađi od
šećera.
Porijeklom iz Paragvaja stevija se danas uzgaja u Brazilu, Urugvaju,
središnoj Americi, Izraelu, Tajlandu, Australiji, Japanu, Koreji i Kini.
U drugim dijelovima svijeta stevija je niz godina, zahvaljujući
američkom tvrdom stavu o “štetnosti”, zbog
interesa velikih kompanija umjetnih zaslađivača i šećera, bila “zabranjena”
biljka. Napokon, nakon 30 godina američka agencija za hranu i lijekove (FDA)
konačno je promijenila stajalište i stevija od kraja 2008. godine više nije
“zabranjena” biljka. Dobila je “GRAS-status” kojim se sastojci stevije (slatki
glikozidi) smatraju sigurnim za uporabu, pa se mogu koristiti kao prirodni
zaslađivači pića i hrane. Time će se konačno moći zamijeniti umjetna sladila,
koja su izuzetno opasna i štetna za
ljudsko zdravlje (saccharin, aspartami i sl.).
Steviju su inače stoljećima upotrebljavali Guarani indijanci u Paragvaju
u medicinske svrhe i kao zaslađivač.
Svakako treba naznačiti da je još 1922. godine stevija bila priznata u
Hrvatskoj kao ljekovita biljka. Na
žalost, trebalo je proći 80-tak godina da bi se u Hrvatskoj konačno počela
uzgajati ta nedvojbeno korisna biljka. U BiH je vjerovatno ista situacija.
Posušeno lišće stevije je oko 40 puta slađe od šećera. U listovima stevije nalazi se osam različitih
glukozida, a najznačajni su steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid,
koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i
o tome ovisi koliko će biti “slatki”.
Primjena stevije
Prema novijim svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar
primjene i može se koristiti u:
juhama, umacima, raznim predjelima;
salatama, jelima od sira, tjesteninama itd.;
u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira);
u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC;
posušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u
različitim mješavinama čajeva, kahve, mlijeka, kakaoa, voćnim sokovima i
ostalim pićima;
osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u
ljudskom organizmu;
redovitim korištenjem stevije pospješuje
se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i nivo glukoze u krvi;
stevija nema kalorija,
glikemijski indeks (GI) = 0;
odlična je za dijabetičare jer redovito
uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više insulina);
učestalim korištenjem stevije smanjuje
se visoki krvni pritisak, pospješuje
se prokrvljenost (mikro-cirkulacija krvi) u cijelom tijelu;
poboljšava funkciju miokarda;
stevija ima antiseptičko,
antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja
stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za
žvakanje);
jača regeneracijske procesu u organizmu;
neutralizira toksine i pospješuje njihovo
izlučivanje iz
organizma (uključujući i radionukleide);
usklađuje rad endokrinih žlijezda;
stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu;
ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za
“čišćenje” kože);
korištenjem stevije reducira se
ovisnost o alkoholu i pušenju itd.
Generalna preporuka o doziranju pri korištenju stevije je 3-5 mg/kg/tt (tjelesne težine), ovisno
o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno) ili samo o prirodno
samljevenome suhom lišću.
Zabilježena svojstva Stevije su:
·
antibakterijska
·
protugljivična
·
protu
upalna
·
djeluje
protiv mikroba
·
antivirusna
·
protiv
kvasca
·
kardiotoničko
(uravnotežuje snagu srčanog mišića)
·
diuretičko
- potiče izlučivanje vode iz organizma
·
hipoglikemičko
·
djeluje blagotovorno
za sve dijabetičare
·
snizuje
krvni pritisak
·
proširuje
krvne žile
Glavna uporaba:
·
Kao
prirodni zaslađivač
·
Za
reguliranje šečera u krvi
·
Za
reguliranje krvnog pritiska
·
Za
prevenciju od debljine
·
Kao
pomagalo pri gubitku kilograma
Dodatna korist stevije:
·
Ubija
bakterije
·
Uništava
gljivice
·
Uništava
viruse
·
Smanjuje
upale
Sa STEVIJOM „Slatki život“ POSTAJE ZDRAV
i pruza neograničenu mogućnost upotrebe u ljudskoj prehrani.
Na ovaj način bi se zdraviji i normalniji život omogućio i
dijabetičarima i čitavom čovječanstvu!
Unatoč ekstremno slatkom okusu prirodnih spojeva u ovoj biljci, ona ne izaziva karijes, a kalorična joj je vrijednost nikakva, tj. ne deblja! Mogu ju koristiti
dijabetičari i u svakom pogledu je neškodljiva za organizam. U tijeku su
istraživanja kojima se ispituje da li stevija čak i pomaže kod dijabetesa i još
nekih bolesti.
Dosadašnjem sabotiranju stevije isključivo je razlog prijetnja profitu
multinacionalnih kompanija koje desetljećima truju potrošače opasnim
kemikalijama i aditivima u raznim proizvodima koje svakodnevno konzumiraju!
UKRATKO O UMJETNIM
ZASLAĐIVAČIMA
Ciklamat, saharin i aspartam su samo neki od hiljadu umjetnih zaslađivača
koji se koriste u svijetu. Osim što studije pokazuju da uopće ne pridonose gubitku tjelesne težine kao zamjena za omraženi
bijeli šećer, riječ je o hemikalijama za koje se ozbiljno sumnja da osim brojnih kroničnih bolesti uzrokuju i karcinom!
Bolonjski centar za istraživanje raka „Cesare Maltoni“ 2005. je okrivio aspartam
za niz raznih karcinoma, a još se uvijek istražuju sumnje da izaziva i depresiju, hiperaktivnost,
vrtoglavice, osipe, napadaje epilepsije i još štošta te da utječe na razvoj epilepsije, multiple
skleroze i Alzheimerove bolesti.
ŠEĆER
Najrasprostranjeniji zaslađivač je svakako šećer (u bijeloj i smeđoj
inačici). Šećer se dobiva od šećerne trske, a nacionalne ekonomije žestoko
brane svaku poljoprivrednu granu, pa tako i proizvodnju šećera. Osim što uzrokuje pretilost, šećer je
smrtni grijeh za dijabetičare koji ga ne smiju konzumirati.
ASPARTAM
Aspartam izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Iako odobren od američkog
Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao siguran dodatak za hranu, aspartam je jedna od najopasnijih
supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.
Aspartame je tehničko ime za umjetni šećer koji je također poznat pod
tvorničkim imenima - NutraSweet, Equal,
Spoonful, Equal-Measure itd.
Aspartam je otkriven slučajno 1965.g. kada je James Schlatter, kemičar G.D.
Searle kompanije testirao jedan lijek protiv čira na želucu.
Aspartam je daleko najopasnija supstanca na tržištu koja se nalazi u
hrani i napitcima (i tzv. “sugar-free” žvakaćim gumama, prim. prev.)
On je odgovoran za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za
hranu, koje su podnjete američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA). Mnoge od
tih reakcija su veoma ozbiljne, uključujući gubitak svijesti i smrt, kao što je to objavljeno još u februaru
1994.g. u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of
Health and Human Services). Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma
izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:
glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost,
grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor,
razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i
gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi
nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak
pamćenja i bolovi u zglobovima.
Prema znanstvenicima koji su radili na proučavanju sporednih efekata
aspartama, slijedeće kronične bolesti mogu biti prouzrokovane, podstaknute ili
pogoršane u slučaju konzumiranja ove supstance:
tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog zamora,
(chronic fatigue syndrome, prim. prev.) parkinsonova bolest, alchajmerova
bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novorođenčadi,
fibromijalgija i dijabetes.
Hakim`s Tanje Zdravlja