Stevija slatki dodir prirode !!!

Stevija slatki dodir prirode !!!



Stevija je jedini zaslađivac koji usput i popravlja zdravstveno stanje.

Stevija (Stevia rebaudianaBERTONI) višegodišnji je zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), koji može narasti u vis i do 1m.

Rod Stevija ima oko 150 vrsta, primjerice Stevija ovata, Stevija eupatoria, Stevija serrata i, dakako, Stevija rebaudiana, koja, za razliku od ostalih vrsta iz svog roda, sadržava značajne količine slatkih glikozida. Listovi stevije dugi su oko 5 cm, a široki oko 2 cm. Svježe lišće stevije ugodna je, slatkog okusa zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200 - 300 puta slađi od šećera.

Porijeklom iz Paragvaja stevija se danas uzgaja u Brazilu, Urugvaju, središnoj Americi, Izraelu, Tajlandu, Australiji, Japanu, Koreji i Kini.

U drugim dijelovima svijeta stevija je niz godina, zahvaljujući američkom tvrdom stavu o “štetnosti”, zbog interesa velikih kompanija umjetnih zaslađivača i šećera, bila “zabranjena” biljka. Napokon, nakon 30 godina američka agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno je promijenila stajalište i stevija od kraja 2008. godine više nije “zabranjena” biljka. Dobila je “GRAS-status” kojim se sastojci stevije (slatki glikozidi) smatraju sigurnim za uporabu, pa se mogu koristiti kao prirodni zaslađivači pića i hrane. Time će se konačno moći zamijeniti umjetna sladila, koja su izuzetno opasna i štetna za ljudsko zdravlje (saccharin, aspartami i sl.).

Steviju su inače stoljećima upotrebljavali Guarani indijanci u Paragvaju u medicinske svrhe i kao zaslađivač.

Svakako treba naznačiti da je još 1922. godine stevija bila priznata u Hrvatskoj kao ljekovita biljka. Na žalost, trebalo je proći 80-tak godina da bi se u Hrvatskoj konačno počela uzgajati ta nedvojbeno korisna biljka. U BiH je vjerovatno ista situacija.

Posušeno lišće stevije je oko 40 puta slađe od šećera. U listovima stevije nalazi se osam različitih glukozida, a najznačajni su steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti “slatki”.

Primjena stevije

Prema novijim svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti u:

juhama, umacima, raznim predjelima;

salatama, jelima od sira, tjesteninama itd.;

u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira);

u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC;

posušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kahve, mlijeka, kakaoa, voćnim sokovima i ostalim pićima;

osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u ljudskom organizmu;

redovitim korištenjem stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i nivo glukoze u krvi;

stevija nema kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0;

odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više insulina);

učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni pritisak, pospješuje se prokrvljenost (mikro-cirkulacija krvi) u cijelom tijelu;

poboljšava funkciju miokarda;

stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje);

jača regeneracijske procesu u organizmu;

neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide);

usklađuje rad endokrinih žlijezda;

stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu;

ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za “čišćenje” kože);

korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju itd.
Generalna preporuka o doziranju pri korištenju stevije je 3-5 mg/kg/tt (tjelesne težine), ovisno o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno) ili samo o prirodno samljevenome suhom lišću.

Zabilježena svojstva Stevije su:
·         antibakterijska
·         protugljivična
·         protu upalna
·         djeluje protiv mikroba
·         antivirusna
·         protiv kvasca
·         kardiotoničko (uravnotežuje snagu srčanog mišića)
·         diuretičko - potiče izlučivanje vode iz organizma
·         hipoglikemičko
·         djeluje blagotovorno za sve dijabetičare
·         snizuje krvni pritisak
·         proširuje krvne žile

Glavna uporaba:
·         Kao prirodni zaslađivač
·         Za reguliranje šečera u krvi
·         Za reguliranje krvnog pritiska
·         Za prevenciju od debljine
·         Kao pomagalo pri gubitku kilograma

Dodatna korist stevije:
·         Ubija bakterije
·         Uništava gljivice
·         Uništava viruse
·         Smanjuje upale

Sa STEVIJOM „Slatki život“ POSTAJE ZDRAV  i pruza neograničenu mogućnost upotrebe u ljudskoj prehrani.

Na ovaj način bi se zdraviji i normalniji život omogućio i dijabetičarima i čitavom čovječanstvu!

Unatoč ekstremno slatkom okusu prirodnih spojeva u ovoj biljci, ona ne izaziva karijes, a kalorična joj je vrijednost nikakva, tj. ne deblja! Mogu ju koristiti dijabetičari i u svakom pogledu je neškodljiva za organizam. U tijeku su istraživanja kojima se ispituje da li stevija čak i pomaže kod dijabetesa i još nekih bolesti.

Dosadašnjem sabotiranju stevije isključivo je razlog prijetnja profitu multinacionalnih kompanija koje desetljećima truju potrošače opasnim kemikalijama i aditivima u raznim proizvodima koje svakodnevno konzumiraju!
UKRATKO O UMJETNIM  ZASLAĐIVAČIMA

Ciklamat, saharin i aspartam su samo neki od hiljadu umjetnih zaslađivača koji se koriste u svijetu. Osim što studije pokazuju da uopće ne pridonose gubitku tjelesne težine kao zamjena za omraženi bijeli šećer, riječ je o hemikalijama za koje se ozbiljno sumnja da osim brojnih kroničnih bolesti uzrokuju i karcinom!

Bolonjski centar za istraživanje raka „Cesare Maltoni“ 2005. je okrivio aspartam za niz raznih karcinoma, a još se uvijek istražuju sumnje da izaziva i depresiju, hiperaktivnost, vrtoglavice, osipe, napadaje epilepsije i još štošta te da utječe na razvoj epilepsije, multiple skleroze i Alzheimerove bolesti.

ŠEĆER


Najrasprostranjeniji zaslađivač je svakako šećer (u bijeloj i smeđoj inačici). Šećer se dobiva od šećerne trske, a nacionalne ekonomije žestoko brane svaku poljoprivrednu granu, pa tako i proizvodnju šećera. Osim što uzrokuje pretilost, šećer je smrtni grijeh za dijabetičare koji ga ne smiju konzumirati.

ASPARTAM


Aspartam izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Iako odobren od američkog Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao siguran dodatak za hranu, aspartam je jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.

Aspartame je tehničko ime za umjetni šećer koji je također poznat pod tvorničkim imenima - NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Aspartam je otkriven slučajno 1965.g. kada je James Schlatter, kemičar G.D. Searle kompanije testirao jedan lijek protiv čira na želucu.

Aspartam je daleko najopasnija supstanca na tržištu koja se nalazi u hrani i napitcima (i tzv. “sugar-free” žvakaćim gumama, prim. prev.)  

On  je odgovoran za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za hranu, koje su podnjete američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA). Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, uključujući gubitak svijesti i smrt, kao što je to objavljeno još u februaru 1994.g. u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of Health and Human Services). Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:

glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima.

Prema znanstvenicima koji su radili na proučavanju sporednih efekata aspartama, slijedeće kronične bolesti mogu biti prouzrokovane, podstaknute ili pogoršane u slučaju konzumiranja ove supstance:

tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog zamora, (chronic fatigue syndrome, prim. prev.) parkinsonova bolest, alchajmerova bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novorođenčadi, fibromijalgija i dijabetes.

Hakim`s Tanje Zdravlja