Prehrana za zdravije kosti
Autor:
Irena Dujmušić
Matrix World
Matrix World
Gubitak koštane mase je prirodna pojava koja ide u korak sa
starenjem, i nikako nije bolest, iako moderna medicinska znanost to stanje
naziva bolešću. Prehrana današnjice može ovaj gubitak ubrzati, a kako bi to
izbjegli možete se poslužiti i zdravljem iz prirode.
Osteoporoza je definirana od strane svjetske zdravstvene
organizacije kao bolest koja zahtjeva liječenje, a kao mjerilo da li netko ima
ove “bolest” uzet je model žene u dobi od 30 godina. Gubitak koštane mase
se tretira kao bolest, samo zato da bi se mogle prepisivati ogromne količine
lijekova i visoke doze kalcija. Osim lijekova, i prekomjerna gustoća kostiju
može predstavljati veliki problem.
Jednostavno je kako možete imati zdrave kosti, normalne gustoće.
Samo treba obratiti pažnju na namirnice koje čine vaše kosti otpornijima na
lomove. Novija istraživanja ukazuju da je komorač od iznimne koristi za
prevenciju i za održavanje zdravlja kostiju.
Komorač za zdravije kosti
Kako prenosi dr. Mercola, u studiji objavljenoj u časopisu International Journal of
Molecular Medicine, utvrđeno je da konzumacija sjemena komorača ima blagotvoran
učinak na gubitak koštane mineralne gustoće, kao i na mineralni sadržaj.
Zdrave kosti održavaju svoju snagu kroz kontinuirani proces
razgradnje i ponovne izgradnje. Osteoblasti su stanice koje razgrađuju kosti, a
osteoklasti su stanice koje ponovno grade. Komorač smanjenjuje osteoklastnu
diferencijaciju i funkciju, a time lagano smanjuje markere koštane pregradnje i
nudi zaštitni učinak za kosti.
Ovo povrće ima dugu povijest ljekovitog korištenja, te je cijenjeno
od davnina kao osvježivač daha, kao pomoć pri probavi i pri izbacivanju sluzi
iz pluća. Sada je poznato da je ova biljka riznica hranjivih tvari, uključujući
vitamin C, posjeduje i prirodni oblik folne kiseline, kalcij, magnezij i još
mnogo toga, kao i fitonutrijente i antioksidanse koji mogu pomoći smanjiti
upalu, jačaju imunološki sustav, pa čak i spriječavaju rak.
Komorač
Komorač je samo jedan primjer povrća koje je odlično za vaše kosti.
Visoki unos povrća je već godinama povezan s pozitivnim učincima na mineralni
status. Unos visoko kvalitetnog, organskog, biodinamičkog i lokalno uzgojenog
povrća, naravno, će povećati gustoću kostiju i snagu, te će smanjiti rizik od
razvoja prijeloma u gotovo bilo kojoj dobi .
Jedan od razloga zašto je to tako važno je zato što ono opskrbljuje
vaše tijelo s hranjivim tvarima koje su neophodne za zdravlje kostiju, poput
vitamina K2 i kalija. Vaše tijelo treba kalij za održavanje odgovarajuće pH
razine u vašem tijelu i optimizira omjer natrija i kalija koji također utječe
na vašu koštanu masu. Ako jedete procesiranu hranu, postoji dobra šansa da je
vaš omjer kalija i natrija daleko od optimalnog, jer procesirana hrana obiluje
natrijem, a siromašna je kalijem.
Neuravnotežen omjer natrija i kalija može doprinijeti brojnim
bolestima, uključujući i osteoporozu. Preporuča se konzumacija neprerađenog
povrća, odnosno onog koje nije termički obrađeno, ako ne možete konzumirati
povrće na takav način, mogu se praviti i sokovi.
Vitamin K2 je presudan za zdravlje
kostiju
Vitamin
K se
razlikuju po svojoj formi, te razlikujemo dvije prirodne forme:
K1 (filokinon) i K2 (menakinon). Tijelu je neophodan vitamin K za sintezu proteina
koji kontroliraju krvarenje, a time i za normalni krvotok. Osim toga je
neophodan za zdravlje kostiju i ostalih tkiva.
K1 se u najvećim količinama nalazi u zelenolisnom povrću, a konzumacijom takvog povrća se u organizmu konzumenta pretvara u vitamin K2. Stoga se K2 nalazi u mlijeku preživača, a time i u mliječnim prerađevinama, a također se K1 konvertira u K2 pomoću bakterija koje nastanjuju probavni trakt. Biološka uloga vitamina K2 je da pomaže kretanju kalcija ka odgovarajućem području u tijelu, kao što su kosti i zubi. Također igra ulogu u uklanjanju kalcija iz područja gdje on ne bi trebao biti, kao kao na primjer u arterijama i mekim tkivima. K2 djeluje u suradnji s brojnim drugim hranjivim tvarima, od kojih su najvažniji vitamin D, kalcij i magnezij.
K1 se u najvećim količinama nalazi u zelenolisnom povrću, a konzumacijom takvog povrća se u organizmu konzumenta pretvara u vitamin K2. Stoga se K2 nalazi u mlijeku preživača, a time i u mliječnim prerađevinama, a također se K1 konvertira u K2 pomoću bakterija koje nastanjuju probavni trakt. Biološka uloga vitamina K2 je da pomaže kretanju kalcija ka odgovarajućem području u tijelu, kao što su kosti i zubi. Također igra ulogu u uklanjanju kalcija iz područja gdje on ne bi trebao biti, kao kao na primjer u arterijama i mekim tkivima. K2 djeluje u suradnji s brojnim drugim hranjivim tvarima, od kojih su najvažniji vitamin D, kalcij i magnezij.
Neki od biljnih izvora vitamina skupine K.
Optimalne količine vitamina K2 su još uvijek pod istragom, ali čini
se vjerojatnim da bi 180-200 mikrograma ovog vitamina trebalo biti dovoljno za
aktiviranje K2 ovisnih proteina.
Vitamin D je kritičan nutrijent za optimalno zdravlje, a najbolji
je dobiven od izlaganja suncu. Međutim, mnogi uzimaju ovaj vitamin oralno, što
zapravo može biti problematično ako ne uzimaju odgovarajuće količine vitamina
K2. Problem nastaje jer kada se uzima vitamin D, tijelo stvara više K2 ovisnih
proteina koji pomažu pomicanju kalcija u tijelu. No, vitamin K2 je potreban za
aktivaciju tih proteina. Ako proteini nisu aktivirani, kalcij u tijelu neće
biti pravilno raspoređen što može dovesti do slabijih kostiju i stvrdnutih arterija.
Ukratko, vitamin K2 osigurava taloženje i uklanjanje kalcija iz
odgovarajućih područja. Uzimanje vitamina D, stvara se pojačani zahtjev za K2.
Oba vitamina zajedno rade na jačanju kostiju i poboljšanju zdravlja srca.
Fermentirano povrće izvor vitamina
K2
Prema vlastitom stilu života, kao i prehrani te ako imate
osteoporozu, bolesti srca ili dijabetes, možete pretpostaviti da li imate
deficit ovog vitamina. U prehrani vitamin K2 možete naći u mesu, jajima,
mliječnim prerađevinama, sirevima poput brie ili gouda, guščoj jetrenoj pašteti
te fermentiranom povrću.
Fermentirano povrće je zapravo obično ukiseljeno povrće, ali na
prirodan način, bez octa, uz dodatak soli ili specifičnih bakterija.
Konzumacija fermentiranog povrća može biti jedna od najboljih stvari za
cjelokupno zdravlje. Fermentacija je odličan način da se očuva hrana,
osiguravajući svježu hranu bogatu vitaminima tokom cijele zime. Ona također
prožima tijelo s korisnom mikroflorom koja vas može držati zdravima i jakima.
Nama najpoznatiji primjer fermentiranog povrća je kiseli kupus.
Fermentirano povrće ima visoku razinu antioksidansa i koristi
zdravlju na mnoge načine, hranjive su u njima očuvane i razbijene u više lako
probavljivih oblika. Također se stvaraju nove kulture, koje zatim stvaraju
vitamine B skupine. Osim toga fermentacijom se uklanjaju toksini iz hrane: na
primjer, sve žitarice sadrže fitinsku kiselinu koja blokira apsorpciju cinka,
kalcija, željeza i magnezija. Primjer za to je rejuvelac, napitak koji se dobiva namakanjem i
fermentiranjem žitarica u vodu. Namakanje i fermentacija žitarica neutralizira
fitinsku kiselinu. Na kraju, takvo povrće djeluje blagotvorno na mikrofloru
probavnog sustava.
Kiseli kupus je jedan od izvora vitamina K2, neophodnog za zdrave
kosti. Vrlo ga je lako pripremiti.
Ne sadrži svo fermentirano povrće visoke doze vitamina K2, već to
ovisi o bakteriji kojom se potiče fermentacija. Jedan od primjera je natto, japansko tradicionalno jelo od fermentirane soje uz pomoć
bakterije Bacillus suptilis, koje sadrži iznimno puno ovog vitamina. No mi vam
soju ne bismo preporučili ni u kojem obliku.
Nedavno istraživanje je pokazalo da fermentirano povrće koristi
poseban starter kulture dizajniran za optimizaciju vitamina K2, a u kombinaciji
s vitaminom D je jedna od najboljih strategija za održavanje zdravih kostiju i
sprečavanje gubitka koštane mase.
Zašto je prehrana superiornija od
lijekova?
Vaše kosti su sastoje od minerala u kolagenu. Minerali daju kostima
čvrstoću i gustoću, ali kolagen daje fleksibilnost. Bez dobre fleksibilnosti,
one postaju krhke i lako lomljive. Dakle snaga kostiju je više nego samo
gustoća kostiju – što je razlog zašto su lijekovi za povećanje gustoće kostiju
opasni jer djeluju u samo jednom smjeru čineći ih čak i više lomljivima.
Prirodne strategije za zdrave kosti
Kosti se zapravo sastoje od barem desetak minerala. Ako se samo
usredotočimo na kalcij, kosti će vjerovatno oslabiti i povećati će se rizik od
osteoporoze, kao što objašnjava dr. Robert Thompson u svojoj knjizi “Laži o kalciju“. Tijelo može koristiti kalcij pravilno
ako potječe iz biljaka. Neki od dobrih izvora su i sirovo mlijeko preživača
koji pasu na pašnjacima, lisnato zeleno povrće, kožica agruma, rogač, sezam.
No, također su potrebni izvori silicija i magnezija, za koje neki istraživači
kažu da se zapravo enzimatski “preobražavaju” prema vašem tijelu u vrste
kalcija koje kosti mogu koristiti. Ovu teoriju je prvi put iznio francuski
znanstvenik Louis Kevran, nominiran za Nobelovu nagradu koji je proveo godine
proučavajući povezanost silicija i kalcija.
Dobar izvor silicija su krastavci, paprika, rajčica, i brojno
bilje, uključujući preslicu, koprivu i alfalfa. Apsolutno najbolji izvor magnezija
je sirovi organski kakao.
Veliki izvor minerala u tragovima, koji su važni za mnoge funkcije
našeg tijela je himalajska sol, koja sadrži sva 84 elementa koji se nalaze u
vašem tijelu. Također bi u obzir trebalo uzeti i alge, koje su prava riznica
minerala.
Dakle, najbolji načina za održavanje zdravlja kostiju je prehrana
bogata svježim, cjelovitim namirnicama koja maksimiziraju prirodne minerale,
tako da tijelo ima sirovi materijal potreban za obavljanje zadaće koja mu je
namjenjena, uz izlaganje suncu, lagane tjelovježbe i šetnje.
Hakim`s Tajne Zdravlja