Zdravstvene prednosti ribljeg ulja !!!
Autor:
Irena Dujmušić
Matrix World
Matrix World
Nekada se
riblje ulje pilo na žlicu, doduše nerado, ali naši stariji preci su znali što
je najbolje za djecu. Kasnije su ga upakirali u malene žute kuglice koje smo
svi rado uzimali, osjećajući se važno što i mi djeca imamo neki svoj lijek.
Danas, riblje ulje se promatra kao najnoviji dodatak prehrani u proboju, a koje
pridonosi zdravstvenim dobrobitima. Postiže popularnost kod kardiologa,
sportaša i kod više ljudi u svakodnevnom životu. Postoje različiti dokazi koji
potkrjepljuju mnoge tvrdnje o ribljem uljem, a zapravo se njegova djelotvornost
već potvrdila kroz povijest.
Važno je
razumjeti kako riblje ulje stvara svoje učinke. Glavna prednost je visoki
sadržaj omega-3, točnije, Dokozaheksaenska kiselina (DHA) i Eikozapentaenska
kiselina (EPA) su dvije ključne omega-3 masne kiseline koje proizvode
anti-upalne učinke u našim tijelima.
Razlog zašto
omega-3 masne kiseline mogu biti značajno učinkovite je primjerice visok
sadržaj omega-6 masnih kiselina u standardnoj prehrani žitelja Sjeverne
Amerike. Budući da je poznato je da one djeluju pro-upalno, idealan omjer bi
bio oko 01:01 i 01:03 omega-3-i omega-6, dok prosjek prehrane u Sjevernoj
Americi ima omjer čak 01:21!
Uz omega-3
masne kiseline, riba je bogata proteinima, vitaminima i mineralima. Problem
može nastati jer su mnoge ribe zasićene toksinima poput žive i BPA. Kako bi se
to uzbjeglo, stručnjaci predlažu sigurniju konzumaciju onih riba koje su niže u
hranidbenom lancu, dakle onih koje se hrane biljem, a ne drugim ribama, kako bi
se smanjila kontaminacija
Jedna greška
koju mnogi ljudi čine je i konzumacija sjemenki lana zbog sadržaja omega-3. One
imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, no na žalost samo oko 5% od tih
masnih kiselina u sjemenkama lana se pretvaraju u upotrebljiv oblik DHA i EPA .
Upale su
nedavno osumnjičene kao krivac u trenutnom porastu kroničnih bolesti i
poremećajaja, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti
i pretilosti. Smanjenje upale na odgovarajuće razine je bitno za održavanje
optimalnog zdravlja, a omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu biti ključni
faktor u smanjenju upala.
Neke od
zdravstvenih prednosti ovog ulja uključuju:
Zdravlje
srca
Budući da
postoji jaka veza između omega-3 i smanjenja rizika od kardiovaskularnih
bolesti, to se smatra kao dijagnostički test. Upala je glavni čimbenik kod ovih
oboljenja i vjeruje se da omega-3 masne kiseline mijenjaju okruženje u
endoteliju (stijenkama arterija) za smanjenje upale.
Hipertenzija
i ishemijski moždani udar
Australsko
istraživanje navodi da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti krvni tlak. Za DHA
je pronađeno da daje najveći doprinos u tom smislu. Studija je pokazala da je
rizik od ishemijskog moždanog udara smanjen, što se može pripisati smanjenju
hipertenzije, kao i poboljšanoj elastičnosti membrana arterija.
Zdrav
lipidni profil
U
istraživanjima, dovoljan unos omega-3 masnih kiselina pokazao je poboljšani
profil lipida u krvi kod ispitanika, smanjenje razine triglicerida, povećanje
HDL-a i smanjenje LDL-a. Predloženo je da omega-3 ubrzava stopu po kojoj se
vaše tijelo čisti od “loših” lipida i poboljšava omjer LDL-a i HDL-a na
povoljan način.
Funkcije
mozga
Omega-3 može
povećati razvoj mozga u djetinjstvu, kao i doprinijeti funkcijama mozga u
odrasloj dobi. Nedostatak DHA i EPA također može biti faktor u kognitivnim
oštećenjima. Omega-3 također može igrati značajnu ulogu u prevenciji i
liječenju neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i Parkinsonove
bolesti.
Riblje ulje
povećava protok krvi tijekom mentalnih aktivnosti kod mladih ljudi, pokazuje
istraživanje Sveučilišta Northumbria. Istraživači tvrde da ovi rezultati mogu
utjecati na mentalne funkcije kasnije u životu.
Kod unosa
omega-3 masnih kiselina je zapravo najbitniji omjer između omega-3 i omega-6
masnih kiselina. Slika prikazuje lijevo koji bi bio idealan omjer, a desno
kakav je zapravo u našoj konzumaciji
Autoimune
bolesti i artritis
Utvrđeno je
da je riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama vrlo učinkovito u liječenju
reumatoidnog artritisa, te se istovremeno smanjuje potreba za lijekovima koji
se koriste kod artritisa. Druge studije također pokazuju obećavajuće rezultate
za tretmane ribljim uljem kod drugih autoimunih bolesti.
Gubitak
težine
U studiji
koja je uključila pretile žene, utvrđeno je da omega-3 mogu biti korisne kao
pomoć u mršavljenju povećanjem postprandijalne sitosti. Ispitanice su
izvijestile o osjećaju sitosti s nižim unosom hrane u odnosu na kontrolnu
skupinu. Drugo istraživanje je pokazalo poboljšan sastav tijela kod mlađih
muškaraca koji su prehranu nadopunjavali ribljim uljem.
Dijabetes
Riblje ulje
povećava razine adiponektina koji pomaže u borbi protiv dijabetesa, prema meta
analizi Harvardske škole javnog zdravlja. Adiponektin je važan hormon koji
pomaže u metaboličkim procesima poput regulacije glukoze i modulacije upala u
tijelu. Ovo je prva studija koja analizira podatke iz prijašnjih ispitivanja
kako bi se utvrdilo povećava li konzumacija ribljeg ulja adiponektin kod ljudi,
a time i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.
Prevencija
starenja
Studija
državnog sveučilišta Ohio je utvrdila da su pretili, ali zdravi ljudi, srednje
i starije dobi koji su uzimali znatnu količinu (2,5 grama ili 1,25 grama) omega
-3 dodataka redovito tijekom četiri mjeseca, i koji su promijenili omjer
konzumacije masnih kiselina, potaknuli očuvanje sitnih dijelova DNK u bijelim
krvnim stanicama.
Što to znači
konkretno? Ove maleni dijelovi DNK-a su poznati kao telomeri. Oni se skraćuju
tijekom vremena u mnogim vrstama stanica kao posljedica starenja. Odavno se
misli da bi zaustavljanje ovog skraćivanja telomera bilo ključno za usporavanje
ili zaustavljanje procesa starenja.
Znanstvenici
su otkrili da je produživanje telomera u stanicama imunološkog sustava češće
kod osoba koje su značajno poboljšale omjer omega-3 masnih kiselina u odnosu na
druge u njihovoj prehrani. Štoviše, bitan i redovit unos je smanjio i
oksidativni stres, za kojeg je poznato da je uzrokovan pretjeranim slobodnim radikalima
u krvi, za oko 15% u odnosu na oksidativni stres mjeren u kontrolnoj skupini
ispitanika koji su primali placebo umjesto pravog dodataka.
Također su
otkrili da je skraćivanje telomera vezano uz upale. Smanjenje upalnih markera u
krvi, nazvanih interleukin -6 (IL – 6) kod ljudi koji uzimaju omega-3 dodatake
su povezani s produljenjem telomera. U njihovom ranijem radu na omega- 3 masnim
kiselinama i upalama, isti istraživači su već izvijestili da omega-3 suplementi
spuštaju IL-6 za 10 do 12%, ovisno o dozi. Za usporedbu, oni koji su uzimali
placebo imali su ukupno 36 postotno povećanje upale – povezano uz IL-6. Ovo
otkriće upućuje na to da je upala ono što pokreće promjene u telomerima.
Smanjenje
rizika od raka dojke
Žene koje
dosljedno uzimaju dodatke ribljeg ulja imaju značajno manju vjerojatnost od
razvoja raka dojke od žena koje ne uzimaju riblje ulje, navodi se u
istraživanju provedenom 2010. na Fred Hutchinson centru za istraživanje raka.
Istraživanje je obuhvatilo 35.016 žena u dobi između 50 i 76 godina, i pronašlo
je da su žene koje su redovito uzimale riblje ulje imale 32% manje izglede za
razvoj duktalnog raka dojke od žena koje ga nisu redovito uzimale. Zaštitna
korist je najočiglednija među ženama koje su uzimale riblje ulje prosječno 10
godina.
Ovo su samo
neke od zdravstvenih benificija koje nam može pružiti riblje ulje. Zabilježeno
je da ono pomaže i kod akni, opećnito je dobro za zdravlje kože, protiv
deperesije, bolova i mnogih drugih stanja i bolesti.
Koliko
se i koje riblje ulja konzumira?
Zaklada za
srčani i moždani udar preporuča uzimanje ribljeg ulja kroz konzumaciju ribe. U
teoriji, to je sjajna ideja, no u praksi to nije uvijek moguće. Salmonidi
(losos, pastrva-kalifornijska, i sl.) i druge ribe hladnih voda (bakalar,
srdele, itd.) imaju visok sastav EPA / DHA, no one se vrlo često uzgajaju i
obično hrane prehranom bogatom sojom i genetski modificiranim kukuruzom, a
oboje imaju visoki sadržaj omega-6, kao i drugih toksina. To poništava korisne
učinke ribljeg ulja kroz potrošnju ribe. Korištenje ribljeg ulja visoke
kvalitete od uglednog proizvođača pomaže zaobići ovaj potencijalni problem.
Ukoliko se
dvoumite oko izbora ribljeg ulja, potražite ona od renomiranih proizvođača te
svakako ona koja su pročišćena od žive i BPA
Preporučena
doza unosa omega-3 postavljena je na 0.7g dnevno za zdrave pojedince i 1g
dnevno za osobe s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, odnosno, oko
2-3 grama kvalitetnog ribljeg ulja dnevno. Ova doza se smatra prihvatljivom,
ali može biti daleko od optimalne. Robb Wolf, autorica knjige ” Paleo rješenje”
preporuča 2-4 grama EPA / DHA dnevno ili 6-12 grama ribljeg ulja dnevno.
Međutim, ne preporučuje se za početak uzimanje 12 grama ribljeg ulja u
kapsulama. Riblje ulje ima tendenciju uzrokovati podrigivanje ili proljev kada
se uzima u visokim dozama. Uzimanje bi trebalo početi s manjim dozama uz obroke
i polako povećavati dozu kako bi se smanjile ove nuspojave. Najvažnije je ne
zaboraviti da je omjer omega 3 i omega 6 najvažniji, a ne ukupni unos ribljeg
ulja. Ako se vaša prehrana sastoji od namirnica s niskim kvalitetnim masnoćama
koje su pune omega 6 masnih kiselina, trebat ćete više ribljeg ulja. Međutim,
ako je vaša prehrana lišena omega 6 masnih kiselina, vjerojatno ćete trebati
manje.
Renomirane
marke su općenito bolje kvalitete i sadržaj EPA i DHA bi trebao biti dovoljan.
Najbolje je izbjegavati proizvode niske kvalitete jer oni često koriste slabija
ulja kao i ostatke proizvoda iz proizvodnog procesa. 2006. godine ConsumerLab
procjenio je 42 komercijalno dostupna riblja ulja i pronašao da su svi bili
slobodni od žive, PCB-a i dioksina.
Riblje ulje
je kontraindicirano za osobe koje pate od hemofilije ili koji su uzimaju
lijekove protiv zgrušavanja krvi. Konzumiranje više od preporučene doze omega-3
ribljeg ulja može dovesti do simptoma kao što su gastrointestinalni problemi,
bol u zglobovima i krvarenje zubnog mesa. Za preporuku o dozi bilo bi dobro
prikupiti više informacija, ili se savjetovati kod stručnjaka za to područje
kao i kod liječnika prirodne medicine.
Napomena:
U medijima se
proširila priča o studiji koja je navodno povezala potrošnju ribljeg ulja s
razvojem raka prostate. Kako bi mogli doći u zabludu, moramo vam reći da je
ovdje na djelu loša znanost i loša studija. Naime, u dotičnoj OPSERVACIJSKOJ
studiji zapravo uopće nije korišteno riblje ulje. Jednostavno, istraživači su
ispitivali razine EPA i DHA u krvi sudionika. Drugim riječima, ni u jednom
trenutku tijekom ove takozvane studije, riblje ulje nije primijenjeno na
sudionike. Nisu postojale dvije grupe ispitanika, jedna koja konzumira riblje
ulje, i druga, kontrolna skupina koja dobiva placebo. U obzir nisu uzeti ni
vanjski čimbenici, poput prehrane.
Hakim`s Tajne Zdravlja