REZULTAT 8.000
ZNANSTVENIH RADOVA: Rafinirani šećer i SVE
kronične bolesti su povezani !!!
Autor: A.
Pranjić
dnevno.hr
Šećer je vrlo otrovan za tijelo i vitalne organe, uključujući i
jetru
Jedna od najgorih stvari koju možete napraviti
svome tijelu je neprestano ga hraniti šećerom. Tim znanstvenika sa
Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu (UCSF) nedavno je proučavao više od
8000 znanstvenih radova o tome kako šećer utječe na tijelo i došao do zaključka
da ne samo što ljudima povećava masnoću u tijelu, nego ih čini i bolesnima.
Projekt koji je nazvan SugarScience
predstavlja šećer kao glavni krivac u oblikovanju metaboličkih bolesti, što
može dovesti do stanja kao što su bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Vodeći
autor profesorica Laura Schmidt sa Medicinskog fakulteta navodi kako su nalazi
njezina tima razumljivi - šećer je vrlo otrovan za tijelo i vitalne organe,
uključujući i jetru.
Prema njihovom istraživanju, gotovo tri
četvrtine sve zapakirane i procesirane hrane sadrži dodani šećer. Ovaj šećer
obično se predstavlja kroz 61 različito ime, uključujući stvari kao što
su visoko-fruktozni kukuruzni sirup (HFC), dekstroza i saharoza. Zato je često
teško identificirati dodani šećer za koji ne postoje regularni zahtjevi za
identifikaciju.
Pravi rezultat istraživanja
Milijuni ljudi redovito konzumiraju više
šećera nego što bi trebali što dovodi do kroničnih bolesti. Previše šećera može
dovesti i do metaboličkog sindroma koji dovodi do prerane smrti u obliku
zatajenja jetre, srčanog udara, krvnih ugrušaka...
"Previše šećera uzrokuje kronične
metaboličke bolesti u mršavijih i debljih ljudi", rekao je pedijatar
endokrinolog Robert Lustig, član SugarScience tima i autor istraživanja pod
nazivom: 'Debela šansa: Neka izgledi protiv šećera, prerađene hrane,
pretilosti i bolesti budu na vašoj strani'. Sam autor ističe kako je pretilost
u potpunosti odvojeno pitanje od tjelesne štete uzrokovane velikom konzumacijom
šećera.
''Umjesto da se fokusirate na problem
pretilosti, trebali biste se usredotočiti na oprez pri opskrbljivanju svog
kućanstva prerađenom hranom", kaže autor.
Prava brojka unosa šećera
Dio problema je u tome što mnogi ljudi još
uvijek ne shvaćaju koliko šećer zapravo traje u ljudskom tijelu. Prosječni
Amerikanac troši gotovo 20 žličica, odnosno oko 78 grama šećera dnevno, što je
daleko više od maksimalne razine!
Jedna limenka gaziranog pića sadrži devet
žličica ili 36 grama šećera. Najveća preporučena dnevna razina za odrasle
muškarce je 36 grama šećera. Odrasle žene dnevno trebaju konzumirati 24 grama
šećera što je oko šest žličica. Dnevni unos šećera za djecu trebao bi biti
između 12 do 24 grama šećera dnevno.
Prirodni šećer
Voće, povrće i mliječni proizvodi kao i
neprerađena hrana najbolji su načini za konzumiranje šećera. Voće i povrće
sadrže dijetalna vlakna i druge hranjive tvari koje stvaraju zaštitnu zonu pri
prerađivanju šećera u tijelu. Tako se organi poput gušterače štite od potrebe
za pretjeranom proizvodnjom inzulina. Podsjetimo samo da pretjerani rad
gušterače može dovesti do otpornosti na inzulin i dijabetes.
Istraživanje SugarScienca navodi i kako sve
kalorije nisu iste.
"Kalorija nije kalorija nego je bitna
namirnica prema kojoj se onda određuje kako se 'kalorija' metabolizira,"
objašnjava Lustig.
Hakim`s Tajne Zdravlja