Dijabetes - bubrežna dijeta




Bolesti bubrega pogađaju znatan dio oboljelih od dijabetesa. Treba znati da dijeta u tom slučaju igra važnu ulogu u tretmanu bolesti. Ovdje opisane preporuke trebaju poslužiti da se održi razina glukoze, a i da se smanje ostatci i tekućina koji opterećuju bubrege. Treba smanjiti unos natrija (Na), kalija (K), fosfora (P) i unos tekućine.


U toku dijabetesa dolazi do oštećenja najmanjih krvnih žila. Oštećuju se i žile u bubrezima, te bubrezi ne mogu pravilno izbacivati otpadne tvari iz organizma. Tako se u tijelu zadržava više vode i soli, te se povećava tjelesna masa i otiču gležnjevi. U urinu se izlučuju proteini, a u krvi se nagomilavaju otpadne tvari. Dijabetes uzrokuje oštećenje živaca, tako da se mogu javiti poteškoće u pražnjenju mokraćnog mjehura. Kada se urin zadržava u mokraćnom mjehuru duže vrijeme, lako se razvije infekcija jer bakterijama odgovara veća količina šećera u urinu.




Kako paziti na bubrege


Treba kontrolirati dijabetes, kontrolirati krvni pritisak, infekcije urinarnog trakta treba liječiti, te treba izbjegavati lijekove koji oštećuju bubrege (posebno lijekove protiv bolova). Da bi bubrezi ostali što duže u funkciji treba kontrolirati visoki krvni pritisak posebno sa inhibitorom angiotenzin-konvertaze, a treba se hraniti prema uputama za prehranu kod bolesti bubrega. Može pomoći i restrikcija bjelančevina (proteina) u prehrani. Studije pokazuju da dijeta sa niskim sadržajem bjelančevina može usporiti napredak oštećenja bubrega.


Preporuke za bubrežnu dijetu

kod oboljelih od dijabetesa


Cilj ovakve dijete je usporiti napredak bolesti bubrega kao i odložiti početak dijalize. Osobe koje pate od bolesti bubrega, trebale bi većinu energije dobiti iz kompleksnih ugljikohidrata, tj. treba se konzumirati više ugljikohidrata umjesto bjelančevina. Od masnoća se preporučuju mono-nezasićene i poli-nezasićene masnoće.


Obično su dnevni jelovnici specifični za svaku oboljelu osobu - dijeta se može razlikovati od osobe do osobe, a što ovisi o rezultatima koji se dobiju nakon analize krvi, o samom oštećenju bubrega i specifičnih ciljeva dijete kod svake osobe. Budući da svaka osoba ima drugačije potrebe, dijetu treba dogovoriti sa liječnikom. Dijeta koja odgovara jednoj osobi, ne mora odgovarati i drugoj osobi. Važna je veličina porcija koje se trebaju adekvatno izmjeriti. Obroci su ravnomjerno raspoređeni u toku dana kako bi se održala optimalna razina glukoze.


Kako napreduje bolest bubrega te dolazi do gubitka njihove funkcije, osobe sa dijabetesom mogu imati nižu razinu glukoze, posebno ako uzimaju lijekovi za tretman dijabetesa. Stoga je važno da se količina glukoze u krvi redovno kontrolira.


Dijeta sa niskim sadržajem bjelančevina koristi se kod osoba sa poremećenom funkcijom bubrega kako bi se spriječilo pogoršavanje bolesti. Takve dijete obično sadrže i nisku količinu natrija i kalija. Za neke osobe na ovoj dijeti potrebna je i restrikcija unosa tekućine. Količina bjelančevina koja se može unositi hranom ovisi o funkciji bubrega, kao i o količini bjelančevina koje su potrebne radi održavanja dobroga zdravlja.


To je također i nisko masna dijeta sa većim udjelom složenih ugljikohidrata, ali sa restrikcijom natrij-klorida (soli). Sa tog je stanovišta posebno korisna vegetarijanska dijeta. Također je najbolje izbjegavati kolesterol i zasićene masnoće koliko god je to moguće. Energetska potreba za osobe mlađe od 60 godina >35 kcal po kilogramu tjelesne težine dnevno, a za osobe starije od 60 godina 30 kcal po kilogramu tjelesne težine dnevno.


Količina bjelančevina koja će biti potrebna svakom pacijentu može se odrediti iz bjelančevina u krvi (i njihovih razgradnih produkata), kao i drugih laboratorijskih testova. Nisko-proteinska dijeta obično sadrži 0,55 - 0,6g bjelančevina po kilogramu tjelesne težine dnevno. To znači da osoba težine 60 kg treba oko 30g bjelančevina, dok osoba teška 80 kg treba blizu 50g bjelančevina na dan. Ako osoba pati od bolesti bubrega pri kojoj se gube velike količine bjelančevina putem urina, restrikcija proteina je umjerena, a preporuča se 0,8g/kg/dan.


Nastavak ovog edukativnog materijala u sledećem postu.

Post by: Hakim`s Tajne Zdravlja