Dijabetes - bubrežna dijeta - 2
U tabeli su posebno naznačeni:
P - Fosfor - ovaj mineral ubrzava oštećenje bubrega. Postoje specijalni lijekovi koji vežu fosfor iz hrane (kalcij karbonat i kalcij acetat), a da bi tako djelovali moraju se uzimati uz obroke (kada se uzimaju na prazan želudac, tada djeluju kao suplementi). U tabeli označen kao (P). Osim toga pažljivo se prati i količina kalcija, koja može biti snižena. Kalcij i fosfor se mogu izbalansirati putem prehrane, a ako to nije moguće potrebno je koristiti suplemente. U nekim slučajevima je potrebno uzeti suplemente kalcija kako bi se prevenirale bolesti kostiju i vitamin D kako bi se uspostavila ravnoteža kalcija i fosfora i tijelu.
K - Kalij - u nekim je slučajevima potrebno ograničiti unos kalija. U tabeli označen kao (K).
Na - Natrij - može podići krvni pritisak i povećati zadržavanje tekućine u tijelu. Natrij je glavni sastojak kuhinjske soli. U tabeli je označen kao (Na).
Preporučeno
|
Izbjegavati
|
Hljeb i škrob
|
|
bijeli hljeb, nezaslađene
cerealije, griz, tjestenina, riža, krekeri bez soli, kukuruzni hljeb,
kukuruzne tortilje
|
hljeb od integralne pšenice,
cerealije sa dodatkom šećera, zobena kaša, slane grickalice (čips, krekeri)
|
Voće i sokovi
|
|
jabuka, jabučni sok, marelica
(K), jagoda, malina, brusnica, kupina, borovnica, sok brusnice bez šećera,
trešnja, grejpfrut, grožđe, sok grožđa, mandarina, kruška (*konzervirana),
ananas, šljiva (K), lubenica.*može konzervirano voće u nezaslađenom soku
|
avokado (K), banana (K), dinja
(K), suho voće (datulja, suho grožđe) (K), svježa kruška, kivi, mango,
papaja, nektarina, naranča (K) i narančin sok (K).Izbjegava se voće
konzervirano u slatkom sirupu
|
Škrobno povrće
|
|
kukuruz, grašak, miješano
povrće sa kukuruzom i grahom, krumpir (drži se potopljene u vodi da se smanji
kalij)
|
pečeni krumpir, pečene
leguminoze (P), leguminoze (grah, leća, soja) (P,K), bundeva
|
Neškrobno povrće
|
|
šparoga, repa, kupus,
cvjetača, celer, krastavac, patlidžan, smrznuta brokula, zelene mahune,
salata, luk, crvena i zelena paprika, rotkvica, mahunica, tikvica
|
artičoka, izdanci bambusa,
svježa brokula, kelj pupčar, kuhani kineski kupus, blitva (K), lišće repe,
poriluk, okra, repica, kiseli kupus, špinat (K), rajčica (K), umak od rajčice,
sok od rajčice, povrtni sokovi
|
Ako je ograničen unos kalija
voće, voćni sokovi i povrće moraju se unositi u količini od 4-5 serviranja
dnevno (1 serviranje je 1/2 šalice)
|
|
Namirnice sa višim sadržajem
bjelančevina - Meso, sirevi, jaja, mlijeko
|
|
Ova grupa hrane je ograničena,
tj. treba onoliko bjelančevina koliko je dovoljno za održavanje mišićne
mase.* Bjelančevine se mogu naći i u drugim namirnicama, pogotovo žitaricama.
Serviranja žitarica je potrebno ograničiti na 4-7 serviranja dnevno. Bolje je
upotrebljavati rafinirane proizvode kao što su bijeli kruh, tjestenina i
bijela riža.
|
|
crveno krto meso, peradsko
meso (piletina i puretina), riba i morska hrana, jaja, zamjena za jaja niskog
sadržaja kolesterola, cottage sir (zrnati sir, umjereno zbog sadržaja soli);
jedno jaje se može zamijeniti sa 30 g mesa (preporuča se korištenje jednog
bjelanjka dnevno)
|
slanina, mesne prerađevine
(sušene i dimljene)(Na), kobasice, salame, sirevi (emental) (P, Na),
hrenovke, iznutrice, losos
|
nemasno mlijeko, mlijeko bez
masnoća, običan jogurt, jogurt bez dodanih šećera, puding bez šećera,
sladoled bez šećera*veličina porcije je ograničena na 1/2 šalice radi
sadržaja proteina, kalija i fosfora
|
čokoladno mlijeko, vrhnje,
zaslađeni jogurti, puding sa šećerom, sladoled sa šećerom
|
Namirnice sa višim udjelom
masti
|
|
Masnoće su potrebne kako bi se
osigurala kalorijska vrijednost obroka. Dozvoljeni su: ulje, mekani margarin
bez trans masnoća, majoneza sa niskim sadržajem masnoće, kiselo vrhnje,
dresinzi za salate bez dodatka soli.Ako je razina kolesterola visoka, treba u
većoj mjeri koristiti proizvode od kanola ulja ili maslinovog ulja.
|
životinjska masnoća, maslac,
margarin sa visokim sadržajem trans masnoća, šlag
|
Napitci
|
|
voda, čaj i limunada sa
sladilima
|
gazirana pića (kola, pepsi)
(P), pivo, voćni sokovi, razrijeđeni voćni sokovi, kupovni čajevi koji sadrže
šećer, pića koja sadrže fosfornu kiselinu, pića sa dodatkom šećera
|
Ostalo
|
|
Ako je ograničen unos fosfora,
teba se izbjegavati (P): orašasto voće , sjemenke, leguminoze, posije i
žitarice sa visokim udjelom vlakana, čokolada.
|
|
Ako je ograničen unos kalija
(K), treba se izbjegavati: marelica, banana, dinja, naranča, šljiva, sušeno
voće, avokado, lisnato povrće (špinat, blitva) rabarbara, rajčica,
leguminoze, čokolada.Pri neadekvatnoj količini kalija, bilo previsokoj ili
preniskoj koncentraciji može doći do srčanih problema.
|
|
Ako je ograničen unos natrija
(kuhinjske soli) treba izbjegavati: sve vrste začina koji sadrže natrij i
sol, mesne prerađevine, kisele krastavce, konzervirano povrće (osim ako je
konzervirano bez dodatka soli), konzerviran masline i sir. Sva procesirana
hrana obično sadrži višu koncentraciju soli: koncentrati juhe, slani
snekovi.Natrij može podići krvni tlak i povećati zadržavanje tekućine u tijelu.
|
Ovisno o stanju bolesti treba pripaziti i na unos druge hrane (smanjiti ili izbjegavati): bomboni, slatkiši, čokoladice, obični šećer, med, pite, torte, kolači, krafne, sladoled, kačap, luk, češnjak i sol, marinade, orašasto voće, pizza, slane grickalice, sojin umak.
Kako vrijeme odmiče, dijeta se može mijenjati zbog promjena koje zahvaćaju bubrege ili radi same terapije. Promjene se također moraju dogovoriti sa liječnikom, jer u protivnom, uvođenjem drugih namirnica na vlastitu inicijativu može utjecati na razinu šećera u krvi, kao i pogoršanju stanja bubrega.
Nisko-proteinska dijeta može biti deficitarna na nekim esencijalnim aminokiselinama, nijacinu, tijaminu i riboflavinu, te kalciju i željezu. Kod uznapredovale bolesti bubrega, nisko-proteinska dijeta može dovesti do malnutricije te se stoga treba provoditi pod vodstvom liječnika.
Vitaminska suplementacija je individualizirana. Ovisi o restrikcijama u prehrani i stupnju štećenja bubrega. Potreba za vitaminima A, E i K se uobičajeno podmiruje prehranom. Unos vitamina B kompleksa i vitamina C zadovoljavajući je dokle god se ne provodi dijaliza. Suplementacija kalcija se preporučuje u dozama od 1000 do 1500 mg/dnevno. Ne preporučuje se suplementacija magnezija. Željezo se uobičajeno suplementira jer većina osoba sa zatajenjem bubrega ima i ozbiljnu anemiju, količinu potrebnog željeza treba odrediti liječnik.
Post by: Hakim˙s Tajne Zdravlja