Hoćemo li s novom Googleovom tehnologijom izgubiti svu privatnost?



Godinama se raspravlja o tome kako se naše globalno selo pretvara u orvelijanski oblik patokracije u kojemu države konstantno izigravaju „Big Brothera“ uz pomoć tehnologija za nadzor i praćenje. Najnoviji uređaj pod nazivom Google Glass omogućit će pretvaranje svakog korisnika u špijuna.

Google želi biti „vlasnik“ interneta

Kada je Microsoft prije nekoliko godina izgubio prvu sudsku parnicu u kojem je optužen za nelojalnu konkurentnost i uplitanje u ljudske i trgovinske slobode, javnost je odahnula, Bill Gates više nije bio glavna prijetnja našoj privatnosti preko svojih licenciranih programa koji su zabadali nos u svaki vaš virtualni korak i privatne podatke.

Preko Googla prolazi 90% prometa s interneta. Hoće li ova tražilica ponovno napasti našu privatnost nakon “utjerivanja” Google Mapsa?

No čini se da situacija danas nije ništa bolja, dapače, prema riječima novinara i direktora Big Brother Watcha – Nicka Pickelsa, Googleova dominantna pozicija u internetskom svijetu, počinje zabrinjavati čak i Europsku agenciju za tržišno natjecanje. Naime Joaguim Almunia, stariji službenik u ovoj agenciji je izjavio kako vjeruje da Google krši pravila tržišnog natjecanja te da svojom pozicijom onemogućava bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju, no najviše ga zabrinjava činjenica kako s nestankom konkurencije privatnost postaje upitna.

Huff Post je naveo slijedeće Almunijeve riječi:
„Jedna dominantna kompanija može razmišljati o tome da zaboravi na zakone o privatnosti kako bi još više pobjegla od druge konkurencije.“

Nick Pickels smatra kako je e-ekonomija potpuno adolescentna te da u dvadeset godina postojanja nije pokazala da joj je u interesu zaštita klijenata.
Čini se da je Pickels u pravu, Google reprezentira 90% prometa koji se prebaci preko interneta, tako da možete zamisliti koliko ova kompanija skupi podataka koje drže daleko od očiju konkurencije.

Sigurnost ili sci-fi tehnologija

Telegraph je objavio još jedan Pickelsov rad u kojemu se otkriva kako je Google smislio tehnologiju koju je nazvao Google Glass – s kojima ćemo čini se u potpunosti izgubiti i ono malo internetske privatnosti koju smo do sada ljubomorno čuvali bez obzira na konstantne napade poput SOPA i PIPA-e.

Sigurno se pitate kako bi jedne high tech naočale mogle onemogućiti i bespovratno uništiti našu privatnost?

Riječ je o tehnologiji koja po prvi put uspješno spaja virtualni svijet sa stvarnim svijetom, osim činjenice da će Google Glass konstantno održavati korisnike online, one će pratiti svaki klijentov pokret uz pomoć kombinacije GPS tehnologije i moćne kamere koja se nalazi u okviru ovih naočala.


Google će s novim proizvodom omogućavati konstantno praćenje svega što rade njihovi korisnici Google Glassa.

Google će tako ponovno zgrabiti ogromne količine podataka o korisnicima, a s druge strane će im, shodno njihovim pretragama na samome Googleu predlagati trgovine, barove, i ostale potencijalne pružatelje usluga koji se naravno oglašavaju na ovoj internetskoj tražilici.

Google Glass će svakodnevno prikupljati podatke, zabilježavat će interakcije klijenata, njihove izbore, zvučne poruke i interakcije, informacije s kojima barataju i koje razmjenjuju, i to na način koji Pickels ne smatra zdravim niti pametnim.

Neki će pomisliti kako to nije nikakav problem no zamislite slijedeće, sve što vidite Google će vidjeti, sve što čujete Google će čuti, no klijenti neće biti vlasnici takvih podataka niti ćete ih moći kontrolirati ili zaštititi.

Mail Online smatra kako ovaj uređaj podsjeća na sci-fi tehnologiju koju smo navikli gledati na konvencijama ljubitelja Star Treka. Ova online tiskovina je također primijetila da se nakon objave dolaska Google Glassa stvorilo veliki žamor u svijetu ovisnom o pomodnim novotarijama.

Apple i Samsung su počeli raditi na novim pametnim satovima, Google također razvija i cipele koje „pričaju“ točnije komuniciraju s korisnikom, ali izgleda da se ništa ne može usporediti s visoko tehnološki razvijenim naočalama s ugrađenim malenim ekranom i brojnim drugim asimiliranim tehnologijama.


Postajemo li mi obični špijuni u okrilju Big Brother okružja?

Google je prije tjedan dana na predstavljanju ovog proizvoda potvrdio da oni rade na stvaranju augmentirane stvarnosti u kojoj će se gotovo izbrisati razlika između stvarnog i virtualnog svijeta.

Možda će uz pomoć ovog proizvoda nastati cijela nova garda mladih zombija koje baš i neće interesirati što se događa izvan onoga što im pruža ovakav proizvod.

Mail Online smatra kako je Google Glass „sve u jednom“ od smartphonea do tableta, GPS-a i digitalne kamere, s druge strane ova tsikovina je i te kako zabrinuta zbog trenutačnog objavljivanja svega što korisnici rade ili snimaju na internetu, te se pitaju nije li uznemiravajuća ta Googlova augmentirana stvarnost.

Ovaj proizvod bi na tržištu trebao koštati 1500 američkih dolara, no po preliminarnom ispitivanju tržišta čini se da je veliki dio ljubitelja tehnoloških inovacija, spreman platiti puno više za takav proizvod.

Za sada je Google dozvolio samo najlojalnijim zaposlenicima da isprobaju ove naočale, također insistiraju na objavama u kojima se tvrdi da još uvijek razvijaju Google Glass i da je ovo što oni danas prezentiraju tek običan prototip.


Google Glass će vas snimati željeli vi to ili ne.

Prema izjavi suosnivača Googlea Sergey Brina, kompanija planira opskrbiti Google Glass s opcijom automatskog snimanja i fotografiranja i dodatne opcije za namještanje intervala snimanja i fotografiranja. Google Glas će biti u stanju fotografirati u intervalima o svakih pet sekundi.

Na tu vijest su se pobunili brojni blogeri i udruge za ljudska prava jer je zaštita privatnosti nešto što se ne može tek tako zanemariti, točnije Goggle Glass će snimati ljude, životinje, djecu, urede, filijale, u stvari sve oko sebe bez da će se prije toga osigurati dozvola za isto.

Mail Online je naglasio kako je Google još jednom dokazao da nema vremena za gubljenje na nešto kao što je „očuvanje privatnosti.

Prošli put je Google došao u sličnu situaciju s Google Mapsom, aplikacijom koja do najsitnijih detalja prikazuje ulice, trgove i naravno privatne kuće i stambene zgrade, no bez obzira na bijes različitih građanskih udruga, zaštićene su samo zgrade od državnih važnosti, zgrade državnih aparata i lokacije poput one na kojoj recimo žive kraljevske obitelji ili super moćni ljudi koji su se „zahvalili“ Googlu na slikavanju i internetskom pozicioniranju njihovih privatnih posjeda.

Pitanje s interesantnim odgovorom

Zasigurno se pitate zašto bi Googlu ili bilo kojem drugom prodavaču usluga ili proizvoda bilo interesantno dobiti podatke s Google Glassa. Ispitivanje i praćenje javnosti to jest potencijalne klijentele je iznimno složen i skup proces. Google Glass će neprekidno pratiti kretanje i djelovanje svojih korisnika; što jedu, s kim se duže i gdje, kakve su im navike, osobnosti, što vole kupovati, a što ne, kako se nose i što ih interesira, i sve te stvari su automatski u vlasništvu Googlea.

Čini se da je Nick Prickels zaista bio u pravu kada je rekao da će nadzorne kamere biti stvar prošlosti i trivijalna opasnost, čim na tržište dođu Google Glass.

Nadamo se da se prevario.

Post by: Hakim`s Tajne Zdravlja