Neotam, novi aspartam?
Često
promoviran kao Equal ili NutraSweet, aspartam je poznato neurotoksično sladilo
koje se koristi u mnogim proizvodima. Ovo umjetno sladilo uzrokuje rak,
ugrožava zdravlje stanovništva, a otkriveno je i da se može stvoriti
korištenjem genetski modificiranih bakterija. I dok su mnogi od nas upoznati s
aspartamom, manje su nam poznati učinci jednog drugog sladila – Neotama.
Predstavljen
od strane biotehnološkog diva Monsanta, Neotam je stvoren kao novo
sladilo i pojačivač okusa koji se koristi u proizvodnji hrane. 9. srpnja 2002.g
je FDA je odlučila da je Neotam siguran i prikladan za upotrebu. Ono što je
zabrinjavajuće jest to da iako Neotam posjeduje strukturu sličnu aspartamu,
čini se da je ovo sladilo još toksičnije od aspartama. Neotam je 7
000 do 13 000 puta slađi od šećera (saharoze) i 30 do 60 puta slađi od
aspartama.
I
aspartam i Neotam su napravljeni od supstanci koje se razgrađuju u visoko
toksičan otrov poznat kao formaldehid. Uz to, sadrže eksktiotoksičnu amino
kiselinu koja agitira, a time oštećuje živce. Iako je po kemijskoj strukturi
vrlo sličan aspartamu, u Neotamu se nalazi još jedna dodatna kemikalija
koju aspartam ne posjeduje, a to je 3-dimetilbutil koji se nalazi na popisu
najopasnijih kemikalija Agencije za zaštitu okoliša.
Proizvodni
proces Neotama uključuje kombiniranje aspartama s 3,3-dimetilbutiraldehidom,
kemikalijom kategoriziranom kao vrlo zapaljiv iritans i na čijim se pakovanjima
nalazi upozorenje o rukovanju koje upozorava na iritaciju kože, očiju i
respiratornog sustava. Tvrtka NutraSweet tvrdi da dodavanje
3,3-dimetilbutiraldehidoma aspartamu sladilo čini stabilnijim na višim
temperaturama i smanjuje dostupnost fenilalanina. Naravno, ne spominje se
stvaranje formaldehida.
Za
sada još nije provedena niti jedna studija o sigurnosti Neotama, odnosno, mogu
se pronaći samo četiri studije od kojih dvije nisu uopće studije, a druge dvije
su preslika studije koju je proveo NutraSweet, ona ista tvrtka koja proizvodi i
prodaje Neotam. Ta nas tvrtka uvjerava da je riječ o potpuno
sigurnom sastojku koji se pripravlja kroz kemijsku reakciju između aspartama i
tvari koja je vrlo zapaljiva i koja iritira kožu, oči i respiratorni sustav.
Zvuči li to kao nešto što biste željeli unositi u tijelo?
FDA, Europska
agencija za sigurnost hrane i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatraju
Neotam sigurnim za upotrebu unatoč činjenici da je SZO objavila rad koji
zahtjeva ustanovljavanje prihvatljive razine dnevnog unosa Neotama. Zbog čega,
ako je on siguran?
Jedna od
najvećih marketinških akcija umjetno proizvedenih sladila jest tvrdnja da
pomažu u borbi protiv gojaznosti, što je neistina. Istraživanja i epidemiološki
podaci pokazuju da je istina suprotna tvrdnjama i da umjetna sladila dovode do
povećanja tjelesne težine. Razlog tome je korištenje fenilalanina i aspartne
kiseline (dvije amino kiseline koje čine do 90% aspartama i koje su prisutne i
u Neotamu) za koje se zna da brzo stimuliraju oslobađanje inzulina i leptina,
dva hormona koja su povezana sa sitošću i skladištenjem masnoća u tijelu. To su
primarni hormoni koji reguliraju metabolizam.
Dakle,
iako ne unosite kalorije šećerom, aspartam i Neotam mogu povećati razine inzulina i leptina
koji su pokretačke snage koje se kriju iza pretilosti, dijabetesa i brojnih
kroničnih bolesti. Ukoliko je tijelo tijekom vremena izloženo prevelikoj
količini leptina, ono postaje otporno (kao što može postati otporno na inzulin)
i tijelo više ne prima hormonalne poruke koje tijelu savjetuju prestanak
jedenja, sagorijevanje masti i održavanje osjetljivosti na slatke okuse. Što se
tada događa? Ostajete gladni, težite za slatkim, a tijelo pohranjuje još
masnoće. Otpornost na leptin također uzrokuje povećanje visceralne masti čime
se nađemo u začaranom krugu gladi, skladištenja masnoća i povećanog rizika od
srčanih bolesti, dijabetesa, metaboličkog sindroma i ostaloga.
A
najgori dio? Čak i ako biste željeli izbjeći ovo sladilo, to je nemoguće. Ne
samo da ne postoje odredbe o označavanju Neotama nego je on uključen i u USDA
certifikat organske hrane! Dakle, koje je rješenje? Ukoliko želite izbjeći
Neotam, najbolje je da kupujete organske proizvode sa što manje sastojaka.
Manje sastojaka, manja je vjerojatnost da se ondje krije Neotam. S obzirom na
povijest Monsanta i njegovih kreacija (Roundupa, GM usjeva, Agenta Orange), čini se vrlo jasnim da
Neotam ne predstavlja izuzetak.
Post by:
Hakim`s Tajne Zdravlja