Pčelinji
proizvodi
kao
dodatak prehrani
U
trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama mogu se naći tri osnovne vrste
pčelinjih proizvoda: polen, propolis i matična mliječ. Ukoliko se odlučite
koristiti neki od ovih proizvoda kao zdravi dodatak vašoj prehrani, iznjet ćemo
vam nekoliko podataka.
Propolis ili pčelinje
ljepilo je smola koju pčele prikupljaju s pupoljaka crnogoričnog drveća, a
služi im pri obnovi manjih pukotina na košnicama. On ne samo da učvršćuje
stabilnost košnice, nego također i spriječava bolesti i parazite u košnici, te
inhibira rast bakterija.
Kod ljudi,
propolis se koristi kod raznih upala, opekotina, virusnih oboljenja te čireva.
Također se koristi za jačanje imuniteta, ima jaka antibiotska,
antigljivična i antimikrobna svojstva.
Matična mliječ je
tvar koju proizvode žlijezde slinovnice pčela radilica, a služi kao hrana
larvama i pčeli matici. Kada pčele odluče napraviti novu kraljicu, odabiru
nekoliko malih larvi i hrane ih obilnom količinom matične mliječi. Ova vrsta
hrane izaziva razvoj morfologije kraljice.
Za upotrebu
kod ljudi navedena su istraživanja da se može koristiti kao imunomodulator kod
Gravesove bolesti, stimulira rast glijalnih stanica i neuralnih matičnih
stanica u mozgu. Postoje preliminarni dokazi da snižava kolesterol, djeluje
protuupalno, ima antibiotska svojstva te zacijeljuje rane.
Pčelinji
polen
Pčelinji polen nastaje
kada pčele sakupljaju pelud iz cvjetova, a zatim ga obrađuju u oblik s kojim im
je lakše rukovati. Pelud je u početku mikroskopski prah, ali pčele ga mješaju s
nekoliko drugih tvari te nastaje kao granularni oblik kojeg je lakše nositi i
pohraniti. Takvog ga pčele probavljaju i pretvaraju u med.
Pčelinji polen je pun proteina, ugljikohidrata,
željeza, magnezija i drugih minerala u tragovima. Posebno je važan zbog svojeg
antioksidativnog sadržaja. Prepun je slobodnih radikala, pa može pomoći da se
spriječi bolest i uspori proces starenja.
Dr. Mercola navodi da se
pčelinji polen smatra jednim od prirodnih najhranjivijih namirnica. Oko 40% je
protein. On sadrži gotovo sve hranjive tvari potrebne za ljude. Oko polovice
proteina u obliku slobodnih amino kiselina spremno je za izravno korištenje
ljudskom tijelu. Takav visoko asimilirani protein može značajno doprinijeti
ljudskim proteinskim potrebama.
Pčelinji
polen sadrži sve bitne životne komponente. Postotak elemenata za pomlađivanje
kod pčelinjeg polena znakovito premašuje one kod pivskog kvasca i pšeničnih
klica. On ispravlja nepotpunu ili neuravnoteženu prehranu, kakva je uobičajena
kod današnje civilizacije.
Bogat je
proteinima, slobodnim aminokiselinama, vitaminima, uključujući i B-kompleks te
folnom kiselinom.
Diljem
svijeta se koristi za poboljšanje izdržljivosti i vitalnost, za dugovječnost,
kao pomoć pri oporavku od kroničnih bolesti, za reguliranje rada crijeva,
izgradnju nove krvi, spriječavanje zaraznih bolesti poput gripe i prehlade.
Smatra se da štiti od zračenja i da ima antikancerogena i antibiotska svojstva,
kako navode neke studije.
Također
stimulira rad jajnika, a najpoznatija upotreba je za lječenje alergija.
Liječenje se sastoji od davanja male količine alergena kako bi se stimulirao
pacijentov vlastiti imunološki sustav za proizvodnju antitijela koja će
eliminirati alergijsku reakciju.
Navedene su i
koristi kod uzimanja pčelinjeg polena kod tjelesne aktivnosti, za kontrolu
tjelesne težine te za ljepotu i zdravlje kože.
Jedna od
interesantnih činjenica vezanih uz polen je da se ne može sintetizirati u
laboratoriju.
Kako
se koristi pčelinji polen?
Prije svega,
kao i kod svih pčelinjih proizvoda važno je znati da li ste alergični na njih.
Ukoliko to ne znate, uzmite s oprezom male količine te pratite simptome poput:
osipa, peckanja u grlu, crvenila na koži, teškog disanja ili glavobolje, ako se
ti simptomi pojave, odmah prestanite uzimati preparat.
Također je
važno znati kako se uzima. Ljudski probavni sustav ne može razbiti celuloidnu
opnu kojom je zrno polena obavijeno. Ta opna koja obavija zrnce polena, mora se
natopiti da bi nabubrila i prsnula, i tada tek možemo upotrijebiti sve njegove
izuzetne sastojke.
Najbolji je
sirovi pčelinji polen, sušeni ima oko 20% manje vrijednosti od sirovog. Čuva se
u hladnjaku ili zamrzivaču.
Sirovi med s komadićima saća, pčelinjim
propolisom i polenom.
Ako ste
početnik, uvodite granule polena postupno u prehranu, po zrnce ili dva, zbog
nenanviknutosti organizma na tako bogato hranjivo. Granule se ne kuhaju jer
toplina uništava aktivne enzime i smanjuje hranjivu vrijednost.
Post by: Hakim`s Tajne Zdravlja